Vanaf vandaag staan ruim 7 miljoen Belgen voor de opdracht om hun jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting ('personenbelasting') in te vullen of om het vooraf door de fiscus ingevulde 'VVA-formulier' te controleren en te valideren. Dat melden Belgische media.
Het aantal Belgen dat de vooraf ingevulde aangifte, de VVA, via het digitale belastingportaal Tax-on-web kan doen is dit jaar gegroeid met 150.000 tot 4 miljoen. Er zijn "een hoop gegevens over inkomsten en uitgaven uit het jaar 2023 al door de fiscus ingevuld", schrijft De Standaard. Zo is de VVA uitgebreid naar mensen met kosten voor kinderopvang. De opvangorganisatie moet hiervoor wel tijdig de gegevens verstuurd hebben naar de fiscus. Ook is er voortaan een VVA voor overleden personen mogelijk.
De papieren aangifte moet vóór 30 juni bij de fiscus binnen zijn. Via de VVA is er tijd tot en met 15 juli. Wie speciale inkomsten heeft, heeft tijd tot en met 16 oktober. Dat is het geval bij inkomsten van zelfstandigen met buitenlandse beroepsinkomsten, meldt Het Nieuwsblad.
Volgens de Belgische fiscus, FOD Financiën, werden vorig jaar bijna 200.000 aangiftes nog op papier gedaan, dat is 6 procent van het totaal. De minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) betreurt de gemiste kans om tot een grondige hervorming en vereenvoudiging van de aangifte te komen, maar spreekt de hoop uit dat er in de volgende regeerperiode wel stappen worden gezet.
Indexering
Media wijzen verder op het grote belang van de indexering van de zogenoemde fiscale grensbedragen wegens de inflatie van eind 2022, begin 2023. Deze grensbedragen hebben invloed op de plafonds die van toepassing zijn op allerlei aftrekposten. Met een jaar vertraging heeft de FOD Financiën deze indexering nu doorgevoerd. Fiscaal expert Jef Wellens van Wolters Kluwer zegt in De Standaard dat het gemiddeld gaat om een indexering van 9,59 procent.
De indexering uit zich bijvoorbeeld in de verhoging van de belastingvrije som, het deel van de inkomsten dat niet belast wordt. Voor het eerst komt die belastingvrije som boven de grens van 10.000 euro uit.
Bron: Standaard/Nieuwsblad
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht