De Belgische fiscus heeft in New York, gespreid over zeven rechtszaken, een reeks Amerikanen en pensioenfondsen gedagvaard met een claim van op zijn minst 45 miljoen euro. De zaken zijn een uitloper van het CumEx-schandaal. Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. 

Het CumEx-schandaal is in 2011 begonnen met een onderzoek naar belastingfraude met dividendhandel. Dat onderzoek was een gevolg van een melding van een klokkenluider bij het Duitse gerecht. Het werd bestudeerd en onder de naam CumEx Files in de openbaarheid gebracht door Correctiv, een collectief van onderzoeksjournalisten van verscheidene Europese nieuwsmedia. Een netwerk van banken, aandelenhandelaars en topadvocaten zou door fraude met dividendbelastingen miljarden euro's onttrokken hebben aan de Europese staatskassen.

De dagvaardingen van de fiscus draaien rond fraudeurs die onterecht de terugbetaling claimden van de Belgische roerende voorheffing op dividenden. Een groep media, waaronder De Tijd, onthulde in 2018 dat elf Europese landen daardoor werden getroffen en in totaal 55,2 miljard euro verloren.

Alleen al in Duitsland zou de fraude de overheid rond de 32 miljard euro hebben gekost. Vorige maand bepaalde de hoogste Duitse rechter dat trucs met dividendbelasting illegaal zijn. Geschatte verliezen zouden verder nog 17 miljard euro voor Frankrijk, 4,5 miljard euro voor Italië, 1,7 miljard voor euro Denemarken en 201 miljoen euro voor België bedragen.

Het schandaal wordt wel eens de grootste belastingzwendel uit de Europese geschiedenis genoemd. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de Belgische fiscus CumEx-fraudeurs voor de rechter daagt. In andere landen lopen al langer rechtszaken, aldus de krant.

Bron: De Tijd/Wikipedia

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting, Internationaal belastingrecht, Strafrecht

22

Gerelateerde artikelen