Onderzoekers aan de Universiteit Antwerpen hebben algoritmes ontwikkeld waarmee fiscale fraude kan worden opgespoord via data mining. Data mining is het zoeken naar statistische verbanden in digitale gegevens. Door de algoritmes los te laten op gegevens van belastingaangiften, kunnen afwijkingen en fraude gemakkelijker worden opgespoord.

Onderzoeker Jellis Vanhoeyveld van de universiteit zocht naar fraudepatronen in online douaneaangiftes. Op dit aangifteformulier staat informatie zoals de massa en de eenheidsprijs, maar ook fijnmazige informatie zoals de goederencode, de betrokken bedrijven en het land van oorsprong. De algoritmes zorgen voor integratie van dergelijke fijnmazige gegevens in een fraudedetectiesysteem. "De resultaten tonen aan dat deze integratie een significante verbetering in fraudedetectie teweegbrengt omdat de logistieke keten wordt blootgelegd", zegt Vanhoeyveld.

Bij een andere zaak gingen de onderzoekers aan de slag met geanonimiseerde btw-aangiften. Bedrijven kunnen in België fraude plegen door het registreren van fictieve aankopen, het niet-aangeven van verkopen of het uitschrijven van van valse facturen. De studie spoorde bedrijven met afwijkend gedrag op en legde 5 tot 100 keer meer fraudegevallen bloot dan bij een willekeurige steekproef. Naast de Belgische belastingdienst hebben ook buitenlandse belastingdiensten interesse getoond in het onderzoek.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

3

Gerelateerde artikelen