Na het topjaar 2021, waarin de Belgische fiscus 216 miljoen euro aan belasting over ingekeerd zwart geld inde, staat de teller halverwege 2022 op 82 miljoen euro aan belastingopbrengsten. "Dat de aangifte van zwart geld op een hoog niveau blijft, is verwonderlijk sinds de inkeer van regionale belastingen niet meer mogelijk is", schrijft zakenkrant De Tijd. 

In België wordt onderscheid gemaakt in belastingen die de drie gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel heffen, de zogenoemde regionale belastingen, en de heffingen van de centrale regering. Vlaanderen heeft bijvoorbeeld het alleenrecht voor het innen van erfenis- en registratiebelasting terwijl de federale overheid verantwoordelijk is voor belastingen op roerende inkomsten en beroepsinkomsten.

Voor de regionale belastingen van de gewesten was 2020 het laatste jaar om vrijwillig in te keren waarbij fiscale en strafrechtelijke immuniteit kan worden verkregen. Ondanks die beperking werd in 2021 voor 451 miljoen euro zwart geld aangegeven, het hoogste bedrag sinds 2017.

Voor de federale belastingen loopt de termijn om vrijwillig in te keren, te 'regulariseren' zoals onze zuiderburen het noemen, eind 2023 af. Voor fiscaal niet-verjaarde inkomsten is het boetetarief 25 procent, voor fiscaal verjaard kapitaal is dat 40 procent.

Dat nog altijd 'fiscaal zondaars' opduiken, heeft volgens de FOD Financiën te maken met onder meer de internationale gegevensuitwisseling met andere landen en dat de Belgische databank van alle bankrekeningen sinds januari dit jaar ook saldi bevat.

De Belgische inkeerregeling loopt in 'regularisatierondes' waarbij de vierde ronde in 2016 is gestart. Uit cijfers die de krant bij de FOD Financiën opvroeg blijkt dat sinds dat jaar 2,5 miljard euro aan zwart geld is opgebiecht wat de fiscus bijna 900 miljoen euro aan heffingen opleverde. Tijdens de vorige regularisatierondes, die plaatsvonden in 2004 en tussen 2006 en 2013, werd 13,6 miljard euro zwart geld aangegeven. Die leverden de fiscus toen 3 miljard euro aan heffingen op. 

Lees over de Nederlandse regeling het thema De inkeerregeling. In ons land kan de inkeerregeling niet meer worden toepast bij box 2 en box 3, zowel voor binnenlands als voor buitenlands inkomen of vermogen. Vrijwillige verbetering is uitsluitend nog mogelijk voor box 1 inkomen of andere belastingen.

Bron: De Tijd

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

25

Gerelateerde artikelen