Het partnermodel van accountants-, advies- en advocatenkantoren lokt uitstel uit van belastingafdracht. De meeste Zuidas-kantoren maken afspraken met de Belastingdienst die dat mogelijk maken. Zuidas-partners potten in sommige gevallen tot bijna 80% van hun winstuitkering op in hun bv's dankzij een (te) laag gebruikelijk loon, zo blijkt uit onderzoek van het FD.

Accountants, adviseurs, advocaten en notarissen die partner zijn, hebben via een persoonlijke bv aandelen in het kantoor waarvoor zij werken. De winstuitkering die zij als beloning krijgen, belandt in die bv. Deze partners worden fiscaal net zo behandeld als een directeur-grootaandeelhouder uit het mkb.

Daar wringt volgens de in fiscale zaken gespecialiseerde advocaat Albert Jan van Soelen de schoen. Partners worden fiscaal net zo behandeld als een directeur-grootaandeelhouder (dga) uit het mkb. In de krant reageert hij op het onderzoek: "Dit is maatschappelijk moeilijk te verkopen. De oorspronkelijke gedachte achter het gebruikelijk loon is dat het verschil in belastingdruk tussen ondernemers en werknemers niet te groot wordt. Maar in de praktijk potten partners hun winsten op. Als je 80% in je bv laat zitten, slaat dat nergens op."

PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer valt Soelen bij. Volgens Nijboer is het met de fiscus afgesproken gebruikelijk loon veel te laag. Het Kamerlid vindt dat dit loon bijna de gehele winstuitkering moet omvatten, omdat het ondernemersrisico voor de partners zeer gering is en zij weinig of geen risicodragend kapitaal verschaffen. Dat is anders bij ondernemers die als dga hun eigen bedrijf runnen en daar hun eigen geld in hebben gestoken, stelt Nijboer in de krant.

Lees ook het thema Gebruikelijk loon.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

Carrousel: Carrousel

83

Gerelateerde artikelen