Een werkgever die een Oekraïense vluchteling in dienst neemt, moet diens fiscale woonplaats vaststellen om te bepalen welke loonbelastingtabel moet worden toegepast. Dit schrijft de Belastingdienst op haar site.

Als het fiscale woonland Oekraïne is, dan moet de tabel voor een inwoner van een derde land worden toegepast. Als het fiscale woonland Nederland is, dan moet de tabel voor een inwoner van Nederland worden toegepast.

Fiscale woonplaats níet vast te stellen

Als de fiscale woonplaats niet kan worden vastgesteld, maar de Oekraïense vluchteling is ten minste 6 maanden in Nederland en geeft een volledig verblijfsadres in Nederland op, dan mag de werkgever er voor de loonheffingen van uitgaan dat dat adres de fiscale woonplaats is en dat Nederland het fiscale woonland is. De werkgever kan de loonbelastingtabel voor een inwoner van Nederland toepassen. In alle andere gevallen moet de werkgever het anoniementarief toepassen.

Fiscale woonplaats

Met fiscale woonplaats wordt bedoeld het volledige adres van de werknemer. Als iemand een verblijfplaats in Nederland heeft, wil dat nog niet zeggen dat dit ook diens fiscale woonplaats is. De werkgever stelt de fiscale woonplaats vast op basis van de feiten en omstandigheden die de werkgever bekend zijn.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

1

Gerelateerde artikelen