Vandaag stemt de Eerste Kamer al dan niet in met het Belastingplan voor 2013. Een van de maatregelen uit dit plan betreft een beperking van de scholingsuitgaven. Maar wat nu straks wel en wat niet langer aftrekbaar is, daar zijn onduidelijkheden over. De Eerste Kamer wil graag opheldering en Weekers geeft dit door in de nota naar aanleiding van het verslag aan te geven wat wél aftrekbaar is.

'Voor alles wat daar niet onder valt acht het kabinet fiscale compensatie niet noodzakelijk', aldus Weekers.

In 2013 wordt in artikel 6.27 Wet inkomstenbelasting 2001 een opsomming gegeven van wat er valt onder scholingsuitgaven. De uitgaven worden met deze opsomming limitatief beperkt tot de uitgaven voor lesgeld, cursusgeld, collegegeld, examengeld of promotiekosten en de door de onderwijsinstelling verplicht gestelde leermiddelen en beschermingsmiddelen.

Leermiddel

In het gewijzigde artikel 6.27  wordt ook een definitie opgenomen van de begrippen leermiddel en beschermingsmiddel. Een leermiddel is: 'een gebruiksvoorwerp gericht op het bijbrengen van studiegerelateerde kennis en vaardigheden met uitzondering van computerapparatuur en bijbehorende randapparatuur.'

Volgens Weekers valt hieronder studiemateriaal die gebruikt wordt voor het vergaren van theoretische kennis. Te denken valt aan (al dan niet digitaal vormgegeven) boeken, readers, cd-roms en softwareprogramma's. Ook studiemateriaal in de vorm van gereedschap voor het vergaren van praktijkvaardigheden valt onder het begrip leermiddel. Weekers noemt als voorbeelden: een kappersschaar, een hamer, een beitel of schilderbenodigdheden.

Beschermingsmiddel

De definitie van een beschermingsmiddel luidt als volgt: 'een studiegerelateerd gebruiksvoorwerp dat dient ter voorkoming van verwonding van een persoon of ter voorkoming van schade aan kleding.' Weekers geeft aan dat het hier gaat om materialen die weliswaar niet gericht zijn op het bijbrengen van studiegerelateerde kennis en vaardigheden, maar die wel onmisbaar zijn om die benodigde kennis en vaardigheden op een verantwoorde manier te vergaren. Weekers noemt in dit verband zaken zoals: handschoenen, een veiligheidsbril, gehoorbescherming, schoenen met stalen neuzen, een helm, een kappersschort of een stofjas.

Verder benadrukt Weekers nog dat het kabinet de reeds bestaande aftrekbeperkingen handhaaft. 'Uitgaven zoals kosten van levensonderhoud, kosten voor studeerruimten, reis- en verblijfkosten zijn en blijven niet aftrekbaar.' Door de expliciete en limitatieve opsomming van kosten die in aftrek mogen worden gebracht zal er volgens hem in de toekomst minder discussie zijn tussen belastingplichtigen en de Belastingdienst over de aftrek voor scholingsuitgaven.

Promotiekosten

In de nota naar aanleiding van het verslag geeft Weekers geen antwoord op wat nu precies wordt verstaan onder promotiekosten. Mogelijk is hij van mening dat hier geen onduidelijkheden over zijn. Het gewijzigde artikel 6.27 Wet inkomstenbelasting 2001 bevat namelijk ook een definitie van het begrip promotiekosten: 'de kosten van publicatie van het proefschrift alsmede de kosten van de voorgeschreven kleding voor de promovendus en de paranimfen voor de promotieplechtigheid.'

 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2012

5

Gerelateerde artikelen