Belgen en Duitsers zullen vanaf 2019 minder snel de grens oversteken om in Nederland te gaan werken. Zij moeten dan meer moeite doen om aanspraak te maken op de heffingskortingen in de Nederlandse inkomstenbelasting. Dat benadeelt niet alleen de grensarbeiders maar pakt ook slecht uit voor Nederlandse werkgevers, waarschuwt de grootste vakbond in België, de ACV. Dat meldt het Financieele Dagblad.
Vanaf 2019 wordt voor alle buitenlands belastingplichtigen uit de zogenoemde landenkring (EU, EER, Zwitserland en de BES-eilanden) alleen nog het belastingdeel van de arbeidskorting via de loonbelasting toegepast. Bij buitenlands belastingplichtigen uit de andere landen is dan geen enkel belastingdeel van de heffingskorting van toepassing. Reden is de toegenomen hoogte van het belastingdeel van de heffingskortingen, waarop niet-kwalificerende buitenlandse werknemers geen of slechts beperkt recht hebben. Daarbij kunnen werkgevers het onderscheid in kwalificerende en niet-kwalificerende buitenlandse werknemers niet maken. Kwalificerende buitenlandse werknemers die recht hebben op dezelfde heffingskortingen als binnenlands belastingplichtigen, kunnen deze kortingen via de inkomstenbelasting verrekenen.
De Tweede Kamer is al akkoord met deze wetswijziging (zie TaxVisions special Tweede Kamer akkoord met Belastingpakket 2018, Belangrijkste wijzigingen in de loonheffingen, 29 november 2017). De Eerste Kamer is dinsdag aan zet.
Lees ook het thema Grensoverschrijdende arbeid: wonen in Nederland, werken in het buitenland.
Bron: Financieele Dagblad