In Nederland is inmiddels 392 miljoen euro aan Russische tegoeden en transacties bevroren, meldt minister Kaag van Financiën aan de Tweede Kamer. De opsporing en overtreding van de financiële sancties zijn in volle gang. De FIOD heeft inmiddels strafvorderlijk beslag gelegd op 137 miljoen euro.
Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn aanvullende sancties afgekondigd tegen Rusland en Belarus, waaronder financiële sancties. De sancties bepalen dat tegoeden van deze (rechts)personen worden bevroren. Op grond van de Sanctiewet moeten instellingen vermogen of tegoeden bevriezen van Russen die op de sanctielijsten staan en dit melden. De namenlijst EU-sancties geeft een overzicht van personen en entiteiten tegen wie de EU sancties heeft ingesteld. Inmiddels zijn 188 meldingen binnengekomen van banken, verzekeraars, andere financiële instellingen en trustkantoren
Strafbaarstelling
Minister Kaag benadrukt dat financiële instellingen “alleen vermogen van gesanctioneerde personen kunnen bevriezen als het vermogen bij hun is ondergebracht of hun diensten worden gebruikt”. Overtreding van de sanctieregelingen is strafbaar op basis van de Sanctiewet en de Wet op de economische delicten. Wanneer instellingen de tegoeden niet bevriezen, maken zij zich schuldig aan een economisch delict. Ook moeten instellingen een melding indienen bij de toezichthouders Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.
Strafrechtelijk beslag
De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben op 18 maart 2022 strafvorderlijk beslag gelegd op meerdere bankrekeningen. Deze rekeningen staan op naam van rechtspersonen, die gelieerd zijn aan natuurlijke personen die in verband met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op de sanctielijst staan. Verder gaat het ook om andere bankrekeningen. Inmiddels is met het strafvorderlijk beslag een bedrag gemoeid van 137 miljoen euro. Aanleiding voor het leggen van beslag is een melding van de Financial Intelligence Unit (FIU).
Opsporing
De opsporing van overtreding van de financiële sancties is belegd bij de FIOD, onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. De FIOD spoort gesanctioneerde personen en entiteiten op die die sancties proberen te omzeilen of die niet aan de sancties voldoen.
Onderzoek naar effectiviteit sanctieregelgeving
Bij het uitvoeren van sancties zijn de financiële instellingen zelf, hun toezichthouders, ministeries én in sommige gevallen het Openbaar Ministerie betrokken. Omdat er zoveel verschillende “rollen en verantwoordelijkheden” zijn, wil het kabinet dat een werkgroep, die onder het ministerie van Buitenlandse Zaken valt, kijkt naar “de effectiviteit van de uitvoering en handhaving van de sanctieregelgeving.
Bron: ANP/FIOD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht, Strafrecht