Grote advies- en consultantskantoren staan klaar om de markt van de advocatuur te bestormen. De Big Four merken een groeiende vraag naar integrale dienstverlening bij bijvoorbeeld overnames. Ze staan daarom te popelen om een eigen advocatenpraktijk te starten. Maar daarvoor moet de advocatenorde wel snel meer stappen zetten om de juridische markt open te breken.
Dat meldt het FD. De advieskantoren krijgen al langer vragen van hun klanten om ook op te treden in juridische geschillen. Maar de markt zit op slot door oude gedragsregels die moeten zorgen dat advocaten onafhankelijk zijn en uitsluitend in belang werken van hun cliënten. Maar stiekem zijn die wetten ook geworden tot barrières van nieuwe spelers die ook de advocatuur in willen, maar daar komt nu verandering in, aldus Joris Polman, de schrijver van het stuk.
Advocaten mogen van hun beroepsregels alleen in dienst zijn van kantoren die voor de meerderheid onder leiding staan van beroepsgenoten. Die regels moeten onder meer de onafhankelijkheid garanderen, maar de orde van advocaten, de NOvA, staat onder grote druk om deze aan te passen. Ook klanten zouden erbij geholpen zijn om meer zaken bij één partij te kunnen regelen. Nu hebben ze vaak naast de adviseurs en fiscalisten ook nog een advocatenkantoor nodig.
Deloitte, KPMG Meijburg en EY (in samenwerking met HVG Law) ontwikkelen initiatieven op het terrein van de juridische dienstverlening. Alleen PwC ziet weinig toegevoegde waarde in eigen advocaten. Sectoreconoom Han Mesters van ABN Amro acht de kans groot dat de grote advieskantoren succesvol zijn in de juridische markt. "De Big Four, met hun internationale netwerk, hebben hun innovatiebudget veel beter geborgd dan de traditionele advocatenkantoren", zo zegt hij in de krant.
Bron: FD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen, Civiel recht algemeen, Kantoren
Carrousel: Carrousel