Van de Nederlandse bedrijven die straks te maken krijgen met het mondiale minimumtarief van 15 procent voor de winstbelasting, geeft 43 procent aan (nog) geen maatregelen te hebben getroffen om zich voor te bereiden op de invoering ervan. Dat blijkt uit de 25e CEO Survey van PwC.

"CEO's uit andere landen, zoals Spanje en de Verenigde Staten, lijken er meer klaar voor te zijn", zegt onderzoeker en fiscalist Maarten de Wilde. Het minimumtarief gaat naar verwachting vanaf 2023 gelden voor bedrijven die internationaal opereren met een (geconsolideerde) omzet van minimaal 750 miljoen euro en is het gevolg van afspraken binnen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso).

Volgens De Wilde moeten bedrijven zich juist wel voorbereiden omdat dit minimumtarief grote implicaties kan hebben voor bedrijven die internationaal opereren. In oktober 2021 sloten 136 landen binnen de Oeso een akkoord met als doel belastingconcurrentie en -ontwijking door internationaal opererende bedrijven tegen te gaan.

Dit akkoord bestaat uit twee pijlers. Pijler 1 betreft een herverdeling van de heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting. Daardoor gaan zeer grote bedrijven met een omzet van meer dan twintig miljard euro winstbelasting betalen in landen waar zij producten en diensten verkopen zonder dat zij daar een fysieke vestiging hebben. Pijler 2 heeft betrekking op de invoering van het minimumtarief van vijftien procent en wordt van kracht op 1 januari 2023.

Pijler 2 zal het nationale en internationale belastinglandschap daarmee drastisch veranderen en de regels voor de (internationale) vennootschapsbelasting nog complexer maken. Bovendien zal het minimumtarief de nalevingskosten voor multinationale ondernemingen drastisch verhogen.

"Vanuit het perspectief van het bedrijfsleven zal de wereldwijde minimumbelasting de kosten van kapitaal verhogen en van invloed zijn op investeringsbeslissingen", zegt De Wilde. "Bedrijven zullen moeten investeren in de aanpassing van hun ERP- en financiële systemen om de gegevens te kunnen ophalen die nodig zijn om aan te tonen dat op nationaal niveau aan de drempel van een effectief belastingtarief van vijftien procent is voldaan", aldus De Wilde.

Alle wetenswaardigheden over het onderzoek staan op de website van PwC.

Bron: PwC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

10

Gerelateerde artikelen