MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof wil af van de bevoorrechte positie van de Belastingdienst bij een faillissement. Hij wil een eerlijkere positie voor het schuldeisende mkb dat nu achteraan in de rij staat. Dat zegt Vonhof vandaag in het Financieele Dagblad.
Kleine en middelgrote bedrijven die als schuldeiser betrokken raken bij een faillissement, zien gemiddeld maar 3 procent van hun vorderingen terug. De fiscus, maar ook aandeelhouders met pandrecht, krijgen onevenredig veel meer en dat moet veranderen. Vonhoff stuurt deze week een brief naar het kabinet.
Vonhof vindt dat het bodemrecht van de fiscus moet verdwijnen en de voorrangpositie moet worden aangepast. Volgens Vonhof brengen de vorderingen van de fiscus een kettingreactie teweeg. "Kleine schuldeisers die hun geld niet terugkrijgen, raken op hun beurt in de betalingsproblemen. En als ze omvallen, dragen ze helemaal geen belasting meer af. Dat geld kan beter in de economie blijven. Dat is beter voor het vertrouwen." Het bodemrecht is uniek in Europa.
Het kabinet zou eens over de grens moeten kijken. Vonhof is voorstander van het Duitse systeem. Aandeelhouders sluiten daar achteraan, tenzij ze minder dan 10 procent hebben en niet betrokken zijn bij de leiding. Dat zou voorkomen dat aandeelhouders met pandrecht na faillissement vooraan in de rij staan.
Bron: Financieele Dagblad
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Invordering