De boekensector komt in actie tegen de mogelijke BTW-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

Volgens de zegsman stromen sinds de bekendmaking van het voorlopige regeerakkoord de reacties binnen van "verontruste en zelfs boze lezers, schrijvers, uitgevers en boekhandelaren". De branche begint donderdag de petitie '21 procent BTW, een waardeloos idee' en wil die over drie weken aanbieden aan de Tweede Kamer. Ook worden posters en advertenties verspreid.
De CPNB verwacht dat veel boekhandels, uitgevers en schrijvers zich aansluiten. "In het hoofdlijnenakkoord staat dat leesvaardigheid absolute prioriteit krijgt. Als ze dat menen moeten ze de BTW op boeken niet verhogen, maar juist verlagen", zegt Eveline Aendekerk, directeur-bestuurder van de CPNB.

De koepels lieten na het vorige week gepresenteerde regeerakkoord al weten "zeer bezorgd" te zijn over de mogelijke verhoging op boeken van 9 naar 21 procent. "Dit is in essentie een buitengewoon slechte maatregel, we moeten er met zijn allen voor zorgen dat lezen zo laagdrempelig voor iedereen beschikbaar blijft. Een verhoging van het BTW-tarief past daar niet bij."
Dinsdag kwamen dagbladen en nieuwsmedia ook al in het geweer tegen de voorgenomen BTW-verhoging. Hun lezers zullen door het duurder worden van kranten volgens hen eerder afzien van een abonnement, waardoor media inkomsten zien wegvallen en onafhankelijke journalistiek voor minder mensen beschikbaar wordt.

NSC steunt BTW-verhoging

NSC staat achter de voorgenomen BTW-verhogingen op onder meer hotelovernachtingen, boeken en theatervoorstellingen, maar "niet met heel veel plezier", zegt partijleider Pieter Omtzigt. Rob Jetten (D66) ondervroeg hem over een fictief weekendje Twente, dat volgens Jettens berekeningen 30 euro duurder zou worden.

De BTW-verhogingen die PVV, VVD, NSC en BBB hebben afgesproken, zijn volgens Jetten "prima uit te leggen als u geld nodig had om belangrijke investeringen te doen en alle andere opties waren uitgewerkt". Maar de D66-leider ziet nog mogelijkheden om belastingontwijking aan te pakken, en beklaagt zich over het plan om gesubsidieerde rode diesel opnieuw in te voeren. "Er waren andere keuzes te maken. Die BTW-verhoging moet u ook niet lekker zitten."
"Als ik de keuze heb, verhoog ik helemaal geen belastingen", reageert Omtzigt. Hij zegt dat een nieuw kabinet minder te besteden heeft dan het vierde kabinet-Rutte. Als de nieuwe coalitie bijvoorbeeld het eigen risico wil verlagen, "dan zal er helaas ook iets binnengehaald moeten worden".

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

304

Gerelateerde artikelen