Een hypotheekadviseur die de fout inging met de bijleenregeling is door een boekhouder op zijn vingers getikt. De adviseur rekende met een verkeerde eigenwoningschuld van twee ongehuwde partners. Bij de latere belastingaangifte van de twee constateerde hun boekhouder de fout. De Hypotheker moet bijna 2.800 euro terugbetalen vanwege het verkeerde advies.

Dat meldt het Assurantiemagazine. De twee partners dienden een klachten in bij de Geschillencommissie van Kifid die constateerde dat de Hypotheker onjuist adviseerde over de financiering van de woning door de bijleenregeling verkeerd toe te passen en die niet expliciet te bespreken.

"Juist gelet op de impact van de bijleenregeling op het financiële plaatje van de consumenten (en de mogelijkheden hierop invloed uit te oefenen) had dit wel het geval moeten zijn",  aldus de Geschillencommissie. Ondanks dat het stel geen of nauwelijks fiscale schade lijdt door het verkeerde advies, vindt de Geschillencommissie dat de Hypotheker wel de kosten van de boekhouder moet vergoeden (953 euro) en de helft van de adviesvergoeding (3.690 euro), zo schrijft het vakblad.

Bijleenregeling

Sinds 2013 is het verplicht om nieuwe eigenwoningschulden af te lossen, waardoor sneller overwaarde wordt gecreëerd. De bijleenregeling heeft daardoor extra impact gekregen. Voor een hypotheekadviseur is het daarom van belang vast te stellen wat de gevolgen van de bijleenregeling zijn voor zijn klant.

Het mkb-platform Advanzer heeft een themadossier gepubliceerd waarin de belangrijkste onderwerpen rondom de bijleenregeling aan bod komen. Denk aan zaken als het vervreemdingssaldo, de eigenwoningreserve, de inkortingsregeling en de invloed van huwelijk, scheiding en overlijden op de bijleenregeling.

Bron: Redactie TaxLive/AM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

10

Gerelateerde artikelen