Een Amerikaans bedrijf moet een boete van bijna 8 miljoen euro betalen voor een omvangrijke btw-fraude met nepbelminuten. Het Openbaar Ministerie ziet af van vervolging omdat het bedrijf, Voip Guardian (VP) inmiddels failliet is. Enkele Nederlandse verdachten krijgen een taakstraf.

Het onderzoek naar de zaak heeft zeven jaar geduurd. De officier van justitie spreekt van een "vernieuwende" vorm van fraude, die behalve in Nederland ook in Engeland, Zweden, Duitsland, Spanje en Italië werd toegepast. Daarbij werden telefoongesprekken via internet uit de VS, na enkele tussenschakels in Nederland doorgeleid naar ander landen.

Onderzoek wees uit dat het ging om nepgesprekken die alleen bedoeld waren om elkaar onderling facturen te versturen, de zogenoemde btw-carrousel. De btw die op die facturen in rekening werd gebracht, werd niet afgedragen aan de Belastingdienst, maar wel teruggevraagd.

Voip Guardian kocht de vorderingen tussen de verschillende partijen op. Betalingen verliepen via buitenlandse betaalplatformen zonder overboekingen tussen reguliere bankrekeningen. De zaak kwam aan het licht toen een bonafide telecombedrijf, onderdeel van de carrousel, ontdekte dat het een ongebruikelijk hoog bedrag van de belasting terug kon vragen en bij justitie aangifte deed. De betrokkenheid van een bonafide partij, maakte de fraude volgens justitie extra geraffineerd.

Bron: OM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Europees belastingrecht

394

Gerelateerde artikelen