Van Arendonk had zitting in de commissie-Oort en in 2009 in de commissie-Van Weeghel. Toen laatstgenoemde plots door het ministerie van Financiën werd opgedragen twee maanden eerder te rapporteren, bedankte Van Arendonk voor de eer mee te werken aan dat 'haastwerk'. "Typerend voor zijn onafhankelijke instelling", vindt Leo Stevens, emeritus hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit. "Van Arendonk heeft soevereine meningen: altijd goed onderbouwd, altijd op grond van de uitgangspunten die hij zorgvuldig heeft gekozen." Dat maakt van hem een uitermate betrouwbare partner om mee samen te werken, aldus Stevens. In de jaren dat Van Arendonk leiding gaf aan de fiscaal-juridische opleiding en Stevens aan de fiscaal-economische, gebeurde dat dan ook veelvuldig. Samen zetten zij de stichting Europese Fiscale Studies op en - in het kielzog daarvan - het tijdschrift EC Tax Review. Stevens: "De lijnen waren kort. Dat we beiden in de gemeente Breda woonden, met vriendschappelijke betrekkingen van huis tot huis, kwam natuurlijk ook mooi uit."
Strikje
Van Arendonk is tot op de dag van vandaag voorzitter van de redactieraad van EC Tax Review en daarnaast is hij hoofdredacteur van Maandblad Belasting Beschouwingen (MBB). Volgens Arie Rijkers, hoogleraar belastingrecht aan Tilburg University en vriend en studiegenoot van Van Arendonk, leverde de afscheidnemende 'professor met het strikje' in die functies zijn belangrijkste bijdrage aan de ontwikkeling van de fiscale wetenschap. " Om de juiste onderwerpen te kiezen, moet je beschikken over een brede blik op het vakgebied. Om de juiste auteurs te vinden en te motiveren, moet je beschikken over organisatietalent en enthousiasme. Die eigenschappen heeft Henk zonder mankeren." Rijkers noemt hem "een bourgondiër en tegelijkertijd een begaafd diplomaat, die met charme mensen weet te enthousiasmeren".
Verhalend
Mensen bijeen brengen. Dat is ook wat Arnaud de Graaf betreft Van Arendonks meest waardevolle eigenschap. De Graaf was in 1991 een van de eerste door Van Arendonk aangenomen medewerkers. Vorig jaar nam hij als hoogleraar het vak Europees fiscaal recht van Van Arendonk over. "De manier waarop hij de zaken organiseert, mensen motiveert en dingen voor elkaar krijgt: daar steek ik nu nog steeds veel van op." De Graaf maakte hem ook mee in het onderwijs. "Een docent van de oude stempel, niks geen Powerpointpresentaties. Gewoon, uit het blote hoofd en verhalend vertellen. Het is aan de studenten zelf daar dan structuur in te vinden." Voeg daarbij zijn markante verschijning - het genoemde strikje, de baard - en zijn opgeruimdheid en bevlogenheid, en dan is verklaard waarom geen enkele eerstejaars rechtenstudent die ooit bij hem colleges inleiding belastingrecht volgde, vergeet wie Henk van Arendonk is.
Verantwoordelijk
Zijn populariteit werd onlangs bevestigd met een erelidmaatschap van de fiscale studievereniging Christiaanse-Taxateur. "Traditioneel wordt dan een stropdas van de vereniging uitgereikt, maar bij deze gelegenheid werd die uiteraard vervangen door een strikje met dezelfde beeltenis", vertelt Sigrid Hemels, die Van Arendonk in 2011 opvolgde als voorzitter van de sectie fiscaal recht. Dat was een jaar nadat ze in Rotterdam als hoogleraar was komen werken. "Dat typeert de man", aldus Hemels, "de manier waarop hij die opvolging regelde. Van Arendonk is niet iemand van 'na mij de zondvloed'. Hij maakt af waar hij aan begint, daar voelt hij zich ook verantwoordelijk voor." Hemels noemt Van Arendonk 'bouwheer en initiator'. "De Erasmus School of Law heeft onnoemelijk veel aan hem te danken. En ikzelf ook. Ik heb veel bewondering voor de manier waarop hij zich de afgelopen jaren nog beschikbaar stelde om de overgang soepel te laten verlopen. We zijn daarom ook blij dat hij de komende jaren met een gastvrijheidsovereenkomst nog verbonden blijft aan de universiteit. Henk van Arendonk gaat met emeritaat, maar de universiteit hoeft hem nog niet helemaal te missen."
Het openbare afscheidscollege van Henk van Arendonk vindt plaats vrijdag 24 mei 2013, om 16.00 uur in de Aula van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De universteit laat weten dat alle belangstellenden van harte welkom zijn.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen