Bouwsparen is in Duitsland al jaren een gebruikelijke aanvulling op de hypotheeklening voor het kopen van een huis. Nu willen Duitse banken het ook op de Nederlandse markt invoeren. In Nederland zijn er voor- en tegenstanders van deze vorm van financiering van een koophuis.

Bouwsparen houdt in dat jongeren voor een van tevoren vastgesteld rentetarief een bepaald bedrag sparen. Zodra ze dan een huis willen kopen, kunnen ze voor een gekoppelde rente een even hoog bedrag als ze gespaard hebben lenen. Die lening moet sneller worden afgelost dan de hypotheeklening. Daarna sluiten ze alsnog een hypotheek af, maar een aanzienlijk ­lagere hypotheek dan starters nu aangaan.

"Het voordeel is vooral dat de hypotheeklasten lager zijn", zegt ­Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, in Trouw. "Als je een woning koopt, heb je een deel van het bedrag al gespaard." Ook is het makkelijker instappen in de woningmarkt en het risico kleiner, stelt Boelhouwer. "Als de huisprijzen dalen, is je verlies minder groot, omdat je een minder groot bedrag hoeft af te lossen." Bouwsparen is voorlopig nog niet mogelijk in Nederland. “Daarvoor moeten de regels rondom hypotheekverstrekking worden aangepast”, vervolgt Boelhouwer. “Die liggen wettelijk vast.”

De Volksbank en de Vereniging ­Eigen Huis zijn aanhangers van bouwsparen. De Volksbank stelt dat het vooral zekerheid biedt voor de starter. De staatskas zou er bovendien ook nog van kunnen profiteren: die is minder kwijt aan hypotheekrenteaftrek, omdat hypotheken lager liggen. "Dat zouden ze kunnen compenseren met fiscale kortingen op bouwspaargeld", denkt Boelhouwer.

De Nederlandsche Bank (DNB) is niet enthousiast over de fiscale voordelen. "Zulke fiscale subsidies hebben als nadelen dat ze huizenprijzen opdrijven", zegt woordvoerder Bouke Bergsma. "Daarnaast maken ze hogere belastingen op bijvoorbeeld arbeid nodig, waardoor het belastingstelsel verder compliceert", zo zegt hij in de krant.

Bron: Trouw

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

1

Gerelateerde artikelen