Een familie heeft belangen in bedrijven verkocht en heeft daardoor een fors box 3-vermogen. Om vermogensrendementsheffing te voorkomen zijn er verschillende mogelijkheden voor de familie om de belastingdruk te verlichten. KPMG zet in een anonieme column drie mogelijkheden op een rij en houdt elke optie meteen tegen het licht van de huidige belastingmoraal. Welke morele afwegingen dient een belastingadviseur te maken?

Mogelijkheid 1

De familie brengt het vermogen tijdelijk in een bv onder om zo heffing in box 3 te voorkomen. De spaarrente in de bv wordt belast met vennootschapsbelasting en bij uitkering met aanmerkelijkbelangheffing. De totale belastingdruk op de spaarrente komt dan uiteindelijk neer op ongeveer 40%.

De moraal van deze mogelijkheid: het is volledig legaal en zelfs door de staatssecretaris van Financiën in de Tweede Kamer genoemd als mogelijkheid. De maatschappelijke verontwaardiging is gering gezien de slechte reputatie van de vermogensrendementsheffing.

Mogelijkheid 2

De familie richt een VBI (vrijgestelde beleggingsinstelling) op die onder bepaalde voorwaarden is vrijgesteld van de vennootschapsbelasting. Het spaargeld wordt in de VBI ingebracht en jaarlijks betaalt de familie over het rendement aanmerkelijkbelangheffing (nu 25%). Daarbij moet jaarlijks minstens 5.6% rendement worden aangegeven (of het hogere daadwerkelijke rendement).

De moraal: De VBI is eveneens volstrekt legaal maar voelt al 'minder goed'. De column spreekt van fronsende wenkbrauwen bij vooral links maar ook rechts.

Mogelijkheid 3

De familie begint een Ltd op de Kaaimaneilanden. Ook hier wordt de box 3-heffing ontlopen en wordt (net als bij de VBI) de vennootschapsbelasting over de rente bespaard. Wel zal de familie jaarlijks de aanmerkelijkbelangheffing afrekenen waardoor de belasting over de spaarrente daalt naar 25%. Ook hierbij moet de familie jaarlijks in ieder geval 5.6% rendement aangeven (of het hogere daadwerkelijke rendement). De uiteindelijke belastingdruk is precies hetzelfde als bij de VBI.

De moraal: bij deze optie loopt de familie het risico om op de voorpagina van de kranten te eindigen als belastingontwijkers. Ze maken immers gebruik van een belastingparadijs, een absolute 'no-go' in deze tijd.

Voor alle morele afwegingen lees de hele column op de website van KPMG.

Bron: KPMG

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Carrousel: Carrousel

17

Gerelateerde artikelen