De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) verzet zich tegen een breed samenwerkingsverband waarbinnen bedrijven informatie over criminelen willen uitwisselen. De privacywaakhond heeft de vergunningsaanvraag voor het bijhouden van dit centrale register met mogelijke fraudeurs afgewezen. Aan private zwarte lijsten zijn strenge voorwaarden verbonden en daar voldeed het initiatief niet aan.

Ondernemersorganisatie MKB-Nederland was een van de oprichters van de vereniging VODIOM, die de database zou moeten beheren. Ondernemers uit uiteenlopende sectoren zouden meewerken aan die lijst, zodat criminelen sneller zouden worden opgemerkt. De belangenclub reageert teleurgesteld op het besluit van de AP en wijst op de miljardenschade die het bedrijfsleven door fraude lijdt. "Het is kwalijk dat we niet de kans krijgen daar zelf preventief iets aan te doen", aldus voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.

De AP benadrukt juist de gevaren van stigmatisering als iemand, al dan niet ten onrechte, op zo'n breed gedeelde zwarte lijst wordt gezet zoals het bedrijfsleven zou willen. De kans bestaat dan bijvoorbeeld dat je wordt afgesloten van bijna onmisbare diensten zoals een telefoon- of internetabonnement, schetst vicevoorzitter Monique Verdier de gevaren.

Ondernemers mogen in principe nooit databases van fraudeurs delen buiten hun eigen organisatie, maar de AP geeft in sommige gevallen toch toestemming. Maar het gaat dan om afgebakende groepen bedrijven, zoals horecabedrijven in een bepaald uitgaansgebied. Het project van VODIOM was niet voldoende afgebakend voor een vergunning van de AP, geeft een woordvoerder aan. Daarnaast konden ondernemersorganisaties niet hard maken dat de maatregel noodzakelijk was.

Verdier wijst erop dat fraudebestrijding vooral een taak van de overheid is. "Bij politie en justitie zijn er allerlei waarborgen ingebouwd, die ervoor zorgen dat gegevens veilig zijn en dat je jezelf kunt verweren tegen beschuldigingen. Wordt er aangifte gedaan tegen jou, dan moet je op het politiebureau komen en word je verhoord. Je kunt jouw kant van het verhaal vertellen, je kunt jezelf verdedigen", legt ze uit. "Bij VODIOM werken geen politieagenten, laat staan rechters."

MKB-Nederland hoopt de centrale zwarte lijst via de politiek mogelijk te maken. Binnenkort zal de lobbyvereniging met Tweede Kamerleden spreken over mogelijke wetswijzigingen die daarvoor nodig zijn.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

0

Gerelateerde artikelen