Cultuurminister Bruins (NSC) wil verschillende berekeningen over de financiële toekomst van kunst-en cultuurinstellingen 'extern' laten 'valideren', met andere woorden door onafhankelijke partijen laten onderzoeken in hoeverre ze echt opgaan. Organisaties als belangenvereniging Kunsten '92 sloegen de afgelopen tijd alarm over de gevolgen van onder meer de verhoging van de BTW naar 21 procent per 2026. Kaartjes voor theater, concerten en festivals worden daardoor duurder, boeken ook.

Ook bepaalde regels voor giften en veranderingen in de kansspelbelasting kunnen gevolgen hebben voor de sector, erkende de bewindsman op 11 november 2024 in de Tweede Kamer. Kunst en cultuur krijgen daardoor te maken met een stapeling van maatregelen en "het totaal aan effecten is onduidelijk en onzeker", zei hij. Hij vraagt zich af of ze echt te berekenen zijn. Door nader onderzoek van verschillende voorspellingen hoopt hij in het eerste kwartaal van 2025 meer te weten.

Bruins kan zich nog steeds vinden in de kabinetsplannen voor de sector en wees erop dat er koopkrachtverbeteringen tegenover staan. Ook benadrukte hij dat de extra's voor kunst en cultuur van de voorgaande kabinetten, Rutte III en Rutte IV, 80 en 170 miljoen euro structureel, bij het huidige kabinet zo goed als overeind zijn gebleven. Ook mag volgens Bruins niet worden vergeten dat er miljarden aan coronasteun aan kunst en cultuur zijn gegeven.

In de Kamer waren veel vragen over met name Opera Zuid in Maastricht, die het de komende vier jaar met een kleine 1,9 miljoen euro per jaar moet doen. Het gezelschap denkt ten onder te gaan, net als sommige andere gezelschappen die ondanks een goede beoordeling door de Raad voor Cultuur minder of niets krijgen. Maar de minister kan niets extra's doen: "Dat geld heb ik niet." De Kamer heeft ook moeite met grote verschillen in bijdragen tussen de provincies, maar volgens Bruins gaat er nu al veel meer geld naar het gebied buiten de Randstad dan eerder.

Hij gaat verder "serieus" kijken naar versimpeling en verlenging van de subsidieperiode voor de hele sector, een veelgehoorde wens. Het aanvragen van geld is een berg werk voor de organisaties en kost ze samen telkens 100 miljoen euro.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

142

Gerelateerde artikelen