De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor steunmaatregelen van de Franse en Duitse regering voor bedrijven die in de problemen komen door het nieuwe coronavirus.

Door de Franse plannen kunnen bedrijven die door de virusuitbraak zijn getroffen in totaal meer dan 300 miljard euro aan noodsteun tegemoetzien. Dit moet ervoor zorgen dat de ondernemingen voldoende liquiditeit houden om hun betalingsverplichtingen te kunnen nakomen.

In Duitsland gaat het om noodleningen die de staatsbank Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) mogelijk maakt. Onze oosterburen hebben toestemming gekregen voor noodkredieten tot 1 miljard euro voor bedrijven van iedere omvang, waarbij de KfW 90 procent van het risico op zich neemt. Daarnaast mag de KfW samen met commerciële banken bedrijven grotere leningen verstrekken, waarbij de overheid per lening maximaal 80 procent van het risico op zich neemt.

De Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, kondigde eerder deze maand aan dat er geen limiet zit aan het Duitse steunprogramma voor bedrijven. Hij liet toen weten dat de KfW zo'n 500 miljard euro had klaarliggen om de grootste economie van Europa te ondersteunen.

Italië

Vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft Brussel zijn normale regels voor het verstrekken van staatssteun eerder deze week iets opgerekt. De tijdelijke versoepeling geldt tot eind december.

EU-lidstaten mogen bedrijven in nood nu tot 800.000 euro aan directe subsidies of belastingvoordelen toekennen. Ook kunnen de landen nu straffeloos leningen aan bedrijven subsidiëren en mogen ze staatsgaranties geven op bankleningen aan bedrijven.

De Europese Commissie ging ook akkoord met 50 miljoen euro aan overheidssteun in Italië voor bedrijven die medische apparatuur en mondkapjes maken en aanleveren. "Dit zijn erg zware tijden, vooral in Italië. We moeten doen wat we kunnen om de impact van het coronavirus op mensenlevens en hun kostwinning te verzachten", zei uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie Margrethe Vestager in een toelichting.

Lees ook het thema Fiscale staatssteun.

Bron: Europese Commissie

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

Dossiers: Corona

3

Gerelateerde artikelen