Veel crypto’s blijven uit het zicht van belastingdiensten ondanks witwasregels en inspanningen van Europese en Amerikaanse autoriteiten. Landen lopen btw en vermogensbelasting mis, waarschuwt het IMF, en er zijn vooral zorgen over het met bitcoins aanschaffen van goederen, zonder daarbij btw af te dragen. Dat schrijft het FD.
Belastingontduiking via cryptomunten lijkt uit de hand te lopen, nu de markt voor digitale valuta’s flink is gegroeid. Wetgevers en belastingdiensten proberen zicht te krijgen op de nog vrijwel ongereguleerde cryptomarkt, maar bitcoins verstoppen of wegsluizen blijft vaak een peulenschil, constateert de krant.
Succesvolle belastingontduiking wordt niet opgemerkt, dus de omvang is slechts ruw te schatten. De VS lopen volgens persbureau Bloomberg jaarlijks zo’n $688 mrd aan belastingen mis, waarvan minimaal $50 mrd via crypto’s wordt ontdoken. In Europa ontbreken cijfers, maar de Europese Commissie komt in 2026 met maatregelen. Vorig jaar is namelijk een richtlijn aangenomen, DAC8 geheten, die het mogelijk maakt dat lidstaten automatisch informatie over inkomsten uit transacties in crypto-activa en over advance tax rulings voor vermogende particulieren kunnen rapporteren en uitwisselen. Bovendien geven sommige beurzen en brokers al vrijwillig klantgegevens door aan belastingdiensten. Dan krijgen cryptobeleggers hun munten automatisch op hun aangifte, waarover vermogensbelasting (box 3) wordt geheven.
De lokale en toekomstige EU-regels kunnen niet alle gaten dichten. Cryptobeurzen zoals Binance, Bitfinex en HTX staan niet onder witwastoezicht, en geven geen ongebruikelijke transacties door. Maar ze zijn wel gemakkelijk in Nederland te gebruiken. Het IMF heeft vooral zorgen over de aanschaf van goederen met crypto’s die onder de radar blijft van de fiscale autoriteiten. Het gebeurt nog weinig, maar kan serieuze vormen gaan aannemen. "Dit kan de grootste bedreiging van crypto zijn", citeert de krant het IMF.
Bron: FD
Informatiesoort: Nieuws