Nederlandse bedrijven die in Duitsland verkopen op marktplaatsen zoals Amazon, Real en eBay moeten vóór 1 oktober 2019 een certificaat overhandigen aan hun platform waarin staat dat ze zijn ingeschreven in het Duitse btw-register. Niet btw-plichtige ondernemers moeten een eigen verklaring insturen.

Dat meldt het vakblad over online business, Emerce. Duitsland loopt voor op de plannen van Brussel om btw-fraude tegen te gaan en heeft een wet aangenomen die btw-fraude door online verkopers van buiten de EU tegen moet gaan(het 'Gesetz zur Vermeidung von Umsatzsteuerausfällen beim Handel mit Waren im Internet und zur Änderung weiterer steuerlicher Vorschriften'). Online marktplaatsen worden door deze wet verplicht om garant te staan voor hun platformverkopers die geen omzetbelasting betalen.

Het btw-certificaat wordt alleen op verzoek van de ondernemer verstrekt en moet worden aangevraagd bij een Duits belastingkantoor (Finanzamt). Marktplaatsverkopers die niet btw-plichtig zijn moeten vóór 1 oktober 2019 bij de marktplaats een eigen verklaring indienen dat ze geen certificaat nodig hebben. Het vakblad waarschuwt dat verkopers die dit niet op tijd in orde hebben vanaf 1 oktober niet meer via marktplaatsen in Duitsland mogen verkopen.

Bron: Emerce

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Internationaal belastingrecht

711

Gerelateerde artikelen