De Belastingdienst heeft het btw-tarief bekendgemaakt voor eigenaren die accomodaties verhuren aan gemeenten, COA of Rijk voor de opvang van asielzoekers .

 

De verhuur van accommodaties aan gemeenten voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne door hotels, pensions en vakantiebestedingsbedrijven is belast met het lage btw-tarief van 9 procent. Bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne door gemeenten kan het verblijf door de aard van het verblijf worden gezien als een verblijf voor een korte periode. Daarom kan het verlaagde btw-tarief ook worden toegepast in deze situatie.

Het verlaagde tarief geldt ook voor de verhuur van een vakantie-accommodatie aan een vakantiebestedingsbedrijf (of een vergelijkbaar bedrijf) dat deze accommodatie gebruikt om logies aan te bieden aan personen die daar voor een korte periode verblijven.

COA en Rijk

Verhuren hotels, pensions en vakantiebestedingsbedrijven accommodaties voor de opvang van asielzoekers aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) of het Ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V), dan is deze verhuur eveneens belast met 9% btw. Het verblijf van de asielzoekers in deze accommodaties duurt soms relatief lang. Toch kan het door de aard van het verblijf worden gezien als een verblijf voor een korte periode.

Verhuur ongemeubileerd

Is sprake van enkel het verhuur van ongemeubileerde onroerende accommodaties buiten het kader van het hotel-, pension-, en vakantiebestedingsbedrijf voor de tijdelijke opvang van asielzoekers, dan is deze huur vrijgesteld van btw. Dit geldt ook voor de verhuur van ongemeubileerde onroerende accommodaties voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Denk bijvoorbeeld aan de verhuur van kloosters en kantoorruimte.

Verhuur roerende zaken

Enkel de verhuur van roerende zaken voor de tijdelijke opvang van asielzoekers of vluchtelingen uit Oekraïne is belast met het algemene btw-tarief van 21 procent. Denk bijvoorbeeld aan de verhuur van een stacaravan of container.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

67

Gerelateerde artikelen