De economie van de Europese Unie kan jaarlijks 0,34 procent extra groeien als de publieke sector btw-plichtig wordt. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Deense denktank Copenhagen Economics heeft verricht in opdracht van de Europese Commissie.

Het onderzoek werd vorige week gepubliceerd. De Europese Commissie tekent daarbij aan dat de uitkomsten van het onderzoek 'niet noodzakelijk de visie reflecteren van de Europese Commissie', maar het is bekend dat de Commissie voorstander is van het grondbeginsel dat vergelijkbare goederen en diensten onderworpen moeten zijn aan hetzelfde btw-tarief.

Daarvan is met betrekking tot de publieke sector geen sprake. Het merendeel van de publiekrechtelijke lichamen in de Europese lidstaten is niet btw-plichtig. De goederen en diensten die zij produceren kunnen dus tegen aanmerkelijk lagere prijzen op de markt worden gebracht dan dezelfde goederen en diensten die door private ondernemingen worden geproduceerd. In het onderzoek zijn vijf branches betrokken: posterijen, afvalverwerking, onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en omroeporganisaties.

Verstoring

Volgens het Deense onderzoek leidt die ongelijkheid in btw-plicht op twee manieren tot een verstoring van de economie. Ten eerste is het nu voor publieke organisaties goedkoper om zelf ondersteunende diensten te verrichten dan ze uit te besteden of anderszins in te kopen. Ten tweede verzwakt het btw-verschil de concurrentiepositie van private bedrijven op de consumentenmarkten.

Dat kost economische groei, aldus de onderzoekers. Ze analyseren vervolgens de impact van drie mogelijke scenario's: de status quo, alle publieke organisaties btw-plichtig maken en ten derde een scenario waarin die organisaties geen btw berekenen over hun output, maar wel hun betaalde btw geheel terug kunnen krijgen - het zogeheten refund-scenario.

Werkgelegenheid

Het handhaven van de status quo levert niets extra's op, zo is berekend. Het refund-scenario zou wel leiden tot iets minder verstoring en dat zou uitmonden in 0,02 procent extra economische groei, enkele miljarden euro's. Die vallen echter in het niet bij de effecten van het volledig btw-plichtig maken van alle publieke organisaties. Dat levert 0,34 procent extra economische groei op, enkele tientallen miljarden euro's per jaar. "Door een belangrijke verstoring uit de economie te verwijderen, gebruiken we onze bronnen van welvaart efficiënter", zo merken de onderzoekers op.

Gevolg is wel dat de werkgelegenheid in de publieke sector daalt met 0,6 tot 1,1 procent, maar dat wordt op de middellange termijn gecompenseerd door de creatie van extra banen in de private sector. Een ander gevolg is dat landen veel extra btw-inkomsten hebben, maar die zouden moeten worden gebruikt voor een verlaging van de btw-tarieven over de hele linie. Volgens de Deense berekeningen kan het dan gaan om 10 procent van het tarief. Een tarief van 21 procent zou dan verlaagd kunnen worden naar 18,9 procent.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

1

Gerelateerde artikelen