"Gedupeerde ouders worden vermalen, omdat de Catshuisregeling hun geen rechtszekerheid kan bieden. Omdat criteria voor toewijzing ontbreken, dreigt opnieuw een situatie van grote willekeur te ontstaan." Daar waarschuwt Janet van de Bunt, lector Toegankelijkheid van het recht bij Hogeschool Inholland, voor in het NRC.

Binnenkort publiceert zij een onderzoek in het Nederlands Juristenblad, waaruit blijkt dat een groot deel van de ouders opnieuw vermalen dreigt te worden door het systeem. Het kabinet moet daarom met spoed terug naar de tekentafel, zo adviseert zij.

In reactie op de kinderopvangtoeslagaffaire kondigde het kabinet op 15 januari jl. de zogeheten Catshuisregeling aan. De 26.000 gedupeerde ouders krijgen een forfaitair bedrag van 30.000 euro of, als hun schade hoger uitvalt, ook het meerdere, vergoed van de Belastingdienst.

"Omdat heldere criteria ontbreken, ontbeert de Catshuisregeling de noodzakelijke voorspelbaarheid. Ouders hebben geen idee of ze recht hebben op een vergoeding. De regeling biedt de beoordelaar zoveel ruimte, dat deze een dossier van een ouder evengoed kan toe- als afwijzen", zo luidt de kritiek van Van de Bunt.

Ook pakt de regeling volgens Van de Bunt onrechtvaardig uit vanwege het gekozen forfaitaire bedrag. "Ouders krijgen 30.000 euro, ongeacht hun schade. Hebben zij 4.000 euro schade, dan krijgen ze 26.000 euro ‘extra’. Als zij 26.000 euro schade hebben, dan krijgen ze slechts 4.000 euro erbij. De uitkeringen staan dus niet in verhouding tot het geleden nadeel."

Haar advies aan het kabinet is om heldere beslissingscriteria op te stellen, ouders met meer dan 30.000 euro schade een extra compensatie aan te bieden en gediscrimineerde ouders een vergoeding voor hun trauma te verstrekken. "En haal de uitvoering weg bij de Belastingdienst", zo onderstreept zij in de krant.

Bron: NRC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet, Fiscaal bestuurs(proces)recht

4

Gerelateerde artikelen