De omzet van het Nederlandse bedrijfsleven blijft voor een groot deel afhankelijk van de opbrengsten van bedrijven die vallen onder buitenlands zeggenschap. Van iedere euro die hier wordt omgezet, komt ongeveer 37 eurocent toe aan een onderneming met een moederbedrijf buiten onze landsgrenzen. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag in een rapport.
Het Nederlandse bedrijfsleven telt in totaal meer dan 1 miljoen bedrijven. Daarvan zijn er ongeveer 12.000 onder zeggenschap van een buitenlands moederbedrijf. Naast het gegeven dat bijna 40 procent van de omzet toe te schrijven is aan de 'buitenlanders', zijn die bedrijven ook nog eens goed voor 19 procent van de werknemers. Circa 867.000 mensen zijn in dienst van een van huis uit buitenlandse onderneming.
Het aandeel van buitenlandse bedrijven aan de Nederlandse economie ligt volgens het statistiekbureau al jaren op een gelijk niveau. Vooral van huis uit Amerikaanse bedrijven dragen fors bij aan de omzet van het Nederlandse bedrijfsleven. Circa 12 procent van de totale omzet werd in 2014 door bedrijven onder Amerikaans zeggenschap gerealiseerd. Dat komt neer op een bedrag van 165 miljard euro. Vaak gaat volgens het CBS om bedrijven die actief zijn in de ICT.
Duitsland en het Verenigd Koninkrijk waren goed voor respectievelijk 68 miljard en 52 miljard euro aan omzet.
Zzp'ers en gedetacheerden moeten er harder aan trekken om aan opdrachten te komen. Een derde van de mensen die via een detacheringsbureau werkt, is actief op zoek naar een nieuwe klus. Bij zzp'ers was dat aan het eind van het eerste kwartaal 2025 bijna een kwart, aldus De Telegraaf.
Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken. Dat concludeert de FIU (Financial Intelligence Unit) in het jaaroverzicht 2024. Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil. Deze ontwikkeling vraagt om een bredere, gezamenlijke aanpak dan het strafrecht alleen, aldus de FIU.
De Hoge Raad oordeelt dat X kan worden vervolgd voor het niet voldoen aan een informatieverzoek over zijn buitenlandse vermogen. Er is geen sprake van ‘gebruik’ van de Duitse gegevens ‘voor de(ze) strafprocedure’. De strafrechtelijke vervolging ziet louter op het niet voldoen aan het informatieverzoek.
Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft het ambtelijk rapport “Kansen voor lagere tarieven en beter beleid – Aanpak fiscale regelingen voor een eenvoudiger en beter belastingstelsel” naar de Tweede Kamer gestuurd.
De Staatssecretaris van Financiën heeft de nota naar aanleiding van het verslag en de nota van wijziging bij de Fiscale verzamelwet 2026 naar de Tweede Kamer gestuurd. Met de nota van wijziging wordt een aantal vooral technische wijzigingen met betrekking tot pensioenen aangebracht.
Canada trekt een belasting op digitale diensten, die gericht was op Amerikaanse technologiebedrijven, in. Het land wil daarmee de handelsbesprekingen met de VS vooruithelpen, aldus het ministerie van Financiën zondag in een verklaring. De Amerikaanse president Donald Trump staakte op 27 juni 2025 de handelsbesprekingen vanwege de belasting.
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de aan X opgelegde vergrijpboete van 225% van de verschuldigde belasting passend en geboden is, gelet op de grove wijze waarop X de op haar rustende fiscale verplichtingen voor een reeks van jaren heeft geschonden.
De Tweede Kamer wil de CO2-heffing op de industrie zo snel mogelijk afschaffen. Daartoe heeft de Kamer op 25 juni 2025 een motie (36725, nr. 11) aangenomen.
De staatssecretaris van Financiën heeft op 23 juni 2025 een brief gestuurd aan de Eerste Kamer waarin zij vragen beantwoordt over de voortgang van de hersteloperatie toeslagen en de reactie van het kabinet op het advies van de commissie van Dam. De brief benadrukt de ambitie om de integrale beoordeling en financiële compensatie van gedupeerde ouders in 2027 af te ronden, ondanks de huidige organisatorische uitdagingen.
De Tweede Kamer vraagt het kabinet te onderzoeken hoe huurders met zonnepanelen gecompenseerd kunnen worden. Corporatiehuurders worden vooral door de afschaffing van de salderingsregeling geraakt. De Tweede Kamer heeft daartoe op 25 juni 2025 een motie aangenomen waarin het kabinet wordt gevraagd om met Prinsjesdag een voorstel te doen.