De omzet van het Nederlandse bedrijfsleven blijft voor een groot deel afhankelijk van de opbrengsten van bedrijven die vallen onder buitenlands zeggenschap. Van iedere euro die hier wordt omgezet, komt ongeveer 37 eurocent toe aan een onderneming met een moederbedrijf buiten onze landsgrenzen. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag in een rapport.
Het Nederlandse bedrijfsleven telt in totaal meer dan 1 miljoen bedrijven. Daarvan zijn er ongeveer 12.000 onder zeggenschap van een buitenlands moederbedrijf. Naast het gegeven dat bijna 40 procent van de omzet toe te schrijven is aan de 'buitenlanders', zijn die bedrijven ook nog eens goed voor 19 procent van de werknemers. Circa 867.000 mensen zijn in dienst van een van huis uit buitenlandse onderneming.
Het aandeel van buitenlandse bedrijven aan de Nederlandse economie ligt volgens het statistiekbureau al jaren op een gelijk niveau. Vooral van huis uit Amerikaanse bedrijven dragen fors bij aan de omzet van het Nederlandse bedrijfsleven. Circa 12 procent van de totale omzet werd in 2014 door bedrijven onder Amerikaans zeggenschap gerealiseerd. Dat komt neer op een bedrag van 165 miljard euro. Vaak gaat volgens het CBS om bedrijven die actief zijn in de ICT.
Duitsland en het Verenigd Koninkrijk waren goed voor respectievelijk 68 miljard en 52 miljard euro aan omzet.
Meer dan 100 vertegenwoordigers van internationale financiële instellingen en opsporingsinstanties kwamen op 29 en 30 november 2023 bij elkaar in Amsterdam voor de derde editie van de Global Financial Institutions Partnerschip (GFIP) om te praten over belastingfraude en andere vormen van financiële criminaliteit. Dat schrijft de FIOD in een nieuwsbericht.
Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. Het samenwerkingsverband van 38 voornamelijk rijke landen stelt dat werknemers in Nederland vooral meer uren moeten werken.
Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat door de overgang van onderneming van de vof naar X de dienstbetrekkingen zijn blijven bestaan en daarom de voorwaarden voor het loonkostenvoordeel moeten worden beoordeeld op het moment van indiensttreding bij de vof.
In 2023 is bij het Rijk minder geld binnengekomen dan begroot, in totaal € 4,3 miljard. Oorzaak hiervan is een daling van de belasting- en premieontvangsten. Dit komt vooral door de tegenvallende economische groei in het derde kwartaal van 2023 en is terug te zien in lagere consumptie (btw-opbrengsten), lagere looninkomsten en vennootschapsbelasting. Daarnaast dalen de inkomsten van de energiebelasting door een lager gasverbruik. Dit staat in de Najaarsnota 2023 van minister Kaag van Financiën waar de ministerraad mee heeft ingestemd.
De Europese Commissie ziet ook na de verkiezingsoverwinning van de PVV geen reden om te twijfelen of Nederland wel deel blijft uitmaken van de Europese Unie. "We blijven rekenen op de sterke deelname van Nederland in de EU", zegt een woordvoerder.
Autobrancheorganisatie BOVAG zal ook bij de nieuwe fracties in de Tweede Kamer blijven hameren op het belang van toegankelijke en betaalbare mobiliteit. Dat is volgens BOVAG namelijk van groot belang voor de economie en het sociale leven van mensen.
Nederland moet eerst kijken naar het potentieel op de eigen arbeidsmarkt voordat nieuwe arbeidsmigranten uit het buitenland worden gehaald. Dat zegt vakbond CNV in een reactie op de verkiezingsuitslag.
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat het nieuwe kabinet met een duidelijke visie komt op arbeidsmigratie. Bedrijven zullen personeel van buiten de grenzen nodig hebben, stellen ze in een reactie op de uitslag van de verkiezingen.
Het aankomende kabinet zal moeten kiezen voor lastenverlichting in plaats van lastenverzwaring voor ondernemers. Dat zegt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in een reactie op de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen. De supermarkt- en foodservicebranche wil investeren in de toekomst, maar zegt hierin te worden belemmerd door "toenemende regeldruk en bureaucratie".
Vakbond De Unie maakt zich grote zorgen over de situatie voor kennismigranten, nu de PVV en NSC de grote winnaars zijn geworden van de verkiezingen. De Nederlandse economie kan voorlopig niet zonder hoogopgeleide werknemers uit het buitenland, stelt de bond.