De omzet van het Nederlandse bedrijfsleven blijft voor een groot deel afhankelijk van de opbrengsten van bedrijven die vallen onder buitenlands zeggenschap. Van iedere euro die hier wordt omgezet, komt ongeveer 37 eurocent toe aan een onderneming met een moederbedrijf buiten onze landsgrenzen. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag in een rapport.
Het Nederlandse bedrijfsleven telt in totaal meer dan 1 miljoen bedrijven. Daarvan zijn er ongeveer 12.000 onder zeggenschap van een buitenlands moederbedrijf. Naast het gegeven dat bijna 40 procent van de omzet toe te schrijven is aan de 'buitenlanders', zijn die bedrijven ook nog eens goed voor 19 procent van de werknemers. Circa 867.000 mensen zijn in dienst van een van huis uit buitenlandse onderneming.
Het aandeel van buitenlandse bedrijven aan de Nederlandse economie ligt volgens het statistiekbureau al jaren op een gelijk niveau. Vooral van huis uit Amerikaanse bedrijven dragen fors bij aan de omzet van het Nederlandse bedrijfsleven. Circa 12 procent van de totale omzet werd in 2014 door bedrijven onder Amerikaans zeggenschap gerealiseerd. Dat komt neer op een bedrag van 165 miljard euro. Vaak gaat volgens het CBS om bedrijven die actief zijn in de ICT.
Duitsland en het Verenigd Koninkrijk waren goed voor respectievelijk 68 miljard en 52 miljard euro aan omzet.
De Belastingdienst gaat voorrang geven aan de brede opgaven op het gebied van het behoud en werven van personeel, de modernisering van de ICT, het verlenen van hoogwaardige dienstverlening aan burgers en bedrijven en de menselijke maat. Dat schrijft Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën aan de Tweede Kamer.
Autoriteiten in Duitsland hebben dinsdag en woensdag invallen gedaan bij vestigingen van Adidas, waaronder het hoofdkantoor van de sportkledingfabrikant in Herzogenaurach. De doorzoekingen maakten deel uit van een belastingonderzoek dat al jaren zou lopen.
Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft tijdens het debat in de Eerste Kamer over het Belastingpakket 2025 toegezegd dat de BTW-verhoging op sport, media en cultuur tijdelijk wordt opgeschort. Hij neemt een zogeheten beleidsbesluit hiervoor en laat dat waarschijnlijk deze week per brief aan de Kamer weten. Met de Tweede Kamer was afgesproken dat de BTW-verhoging niet zou doorgaan, maar dat het voorstel wel in het Belastingplan zou blijven.
Prof. dr. Peter Essers, nu emeritus hoogleraar belastingrecht aan de Tilburg University, heeft de Jan Zweekhorst Award 2024 ontvangen. Essers is de award toegekend, omdat hij zich als wetenschapper, goede bestuurder en politicus altijd heeft ingezet voor een beter en eenvoudiger fiscaal stelsel, vooral op het gebied van ondernemingsvraagstukken, zo stelt de jury.
Het Besluit gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden geeft een nadere invulling aan de gegevensverwerking en de waarborgen van de Wet gegevensbescherming door samenwerkingsverbanden (V-N 2024/33.17) (hierna: WGS). Ook bepaalt dit besluit dat de WGS per 1 maart 2025 in werking treedt.
Diverse betrokkenen waaronder (oud-)studenten, belastingadviseurs, de Rotterdamse Fiscalisten Vereniging Christiaanse-Taxateur en Stichting Belastingwinkel Rotterdam zijn een petitie gestart voor behoud van de opleiding Fiscale economie aan de Erasmus School of Economics (ESE). Het faculteitsbestuur wil met de studie stoppen vanwege dalende studentenaantallen.
Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2025 naar de Eerste Kamer gestuurd. Van Oostenbruggen gaat in op vragen over de samenloop van onderworpenheidstoetsen in de vennootschapsbelasting en Pijler 2, de voorgestelde aanpassing van de objectvrijstelling bij de buiten beschouwing blijvende vaste inrichting en de invoering van GAAR uit ATAD1 in de vennootschapsbelasting.
De afschaffing van de 27-jaarsgrens voor eerstegraads bloed- en aanverwanten voor het toeslagpartnerschap veroorzaakt geen stijging van de benodigde capaciteit in de uitvoering. Dit blijkt uit de nota naar aanleiding van het verslag bij de Fiscale verzamelwet 2025 die staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën naar de Eerste Kamer heeft gestuurd.
Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel Belastingplan 2025 naar de Eerste Kamer gestuurd.