Tussen juli 2019 en juli 2020 had ruim een vijfde van de bedrijven in het midden- en kleinbedrijf geld nodig van buitenaf. Dat was evenveel als het jaar ervoor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wel was het bedrag dat de bedrijven wilden hebben een stuk lager dan voorheen, wat deels met de coronacrisis te maken had.
Bij bijna een vijfde van het aantal bedrijven dat financiering aanvroeg was dit geld bedoeld om een moeilijke periode te overbruggen vanwege de coronacrisis. Dat waren met name bedrijven in de handel, horeca en het vervoer. Het CBS heeft in de resultaten van de zogenoemde Financieringsmonitor de coronasteun vanuit de overheid achterwege gelaten.
Het merendeel van de bedrijven zei vanwege het coronavirus belemmeringen in de bedrijfsvoering te ervaren. Bijna een derde van deze groep had extra geld nodig. Tegelijkertijd constateert het statistiekbureau dat er ook bedrijven zijn waarvoor het coronavirus juist aanleiding was om geen extern geld te willen, omdat ze niet zeker zijn dat ze de financiering rond krijgen of omdat ze vanwege de onzekerheid van de virusuitbraak geen nieuwe verplichtingen aan willen gaan.
Het doorsnee bedrag dat bedrijven aanvroegen was een ton. Dat is beduidend lager dan de 173.000 euro die ze een jaar eerder vroegen. Vier op de vijf bedrijven die geld aanvroegen, 23.800 bedrijven in totaal, kregen de aanvraag geheel of gedeeltelijk toegewezen. Het financieren van onroerend goed, het overbruggen van de coronacrisis of de uitbreiding van het bedrijf juist door corona vormden de belangrijkste doelen voor financiering.
Bron: CBS
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Financiële administratie, Fiscaal ondernemingsrecht