De vermogensongelijkheid tussen huishoudens is sinds 2015 afgenomen. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau komt dit door het aantrekken van de woningmarkt.
Tussen 2011 en 2014 nam de ongelijkheid in vermogen tussen huishoudens nog toe. Dit hing sterk samen met de daling van de huizenprijzen tijdens de economische crisis. Er waren toen ook meer huizenbezitters met een negatief vermogen, doordat hun hypotheekschuld hoger was dan de woningwaarde.
In grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Groningen is de vermogensongelijkheid overigens fors groter dan landelijk. Hier wonen relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en personen met een niet-westerse migratieachtergrond met aanzienlijk minder vermogen dan de andere inwoners.
De inkomensongelijkheid in Nederland is aanzienlijk lager dan de vermogensongelijkheid en veranderde niet in de onderzochte periode 2011-2017, aldus het CBS. Er zijn wel grote regionale verschillen. In gemeenten waar de inkomens gemiddeld erg hoog liggen, zoals Laren, Wassenaar en Blaricum, ligt de inkomensongelijkheid ver boven de landelijke. Ook in studentensteden lopen de inkomens vaak flink uiteen, omdat studenten doorgaans niet zoveel verdienen.
Bron: CBS/ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen