Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt twee verdachten (man en vrouw) faillissementsfraude, oplichting, witwassen en belastingfraude. Verdachten zouden vakantievilla’s in diverse landen, waaronder Antigua, hebben ontwikkeld maar het bleek een zogenaamd piramidefonds dat in 2012 faiilliet ging. De Belastingdienst is voor 50 miljoen euro benadeeld.
De twee verdachten moesten voor hun financiële malversaties terecht staan bij de rechtbank in Zwolle. In de jaren voorafgaand aan het faillissement is er al veel in het zogenaamde kaartenhuis heen en weer geschoven, zo zei de officier.
Volgens de officier werden transacties uitgedacht, deels uitgevoerd, weer teruggedraaid, tijdelijk bij verdachte in privé geparkeerd en/of uiteindelijke op basis van een ander organigram uitgevoerd. Grotere rekening-courant schulden werden (in privé) opgebouwd en verdwenen weer door met winst terug verkopen van doelvennootschappen aan vennootschappen waar de rekeningcourantschuld is opgebouwd. Liquiditeit werd geconstrueerd door zogenaamde kasrondjes.
Onjuiste belastingaangifte
In de beginjaren ging het volgens het OM om het oppoetsen van de jaarrekeningen om het vertrouwen van de informal investors te behouden, en nieuwe investors aan te trekken om het concern draaiende te houden. Het concern was inmiddels verworden tot een piramidespel. Later kwam daar het geschuif met bezittingen bij om schuldeisers op verschillende niveaus in de structuur tevreden te stellen.
Door hun handelen hebben de verdachten volgens de officier ernstige inbreuk gemaakt op het vertrouwen dat alle partijen in het economisch verkeer in elkaar stellen. "Ten eerste zijn het de crediteuren, in geval van de faillissementsfraude, ten tweede zijn het de deelnemers aan het economisch verkeer zoals banken en ten derde is het de Belastingdienst en daarmee de samenleving, in geval van het doen van onjuiste belastingaangifte.”
De strafprocedure wordt volgende week bij Rechtbank Zwolle voortgezet.
Bron: OM
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Strafrecht