Nu ook Achmea een schikking treft om schadeclaims af te kopen, kan het dossier over de woekerpolissen binnenkort eindelijk worden gesloten. Claimorganisaties hebben de afgelopen weken ook met verzekeraars Reaal en De Goudse een voorlopige regeling getroffen. Daarmee komt een einde aan jaren procederen.

Dat zegt voorzitter Ab Flipse van de Vereniging Woekerpolis.nl die de belangen behartigt van gedupeerden met een woekerpolis. "Ik verwacht dat binnen een jaar vrijwel alle aangesloten gedupeerden een compensatie hebben ontvangen, dan kan het boek dicht." Reaal wil niet reageren. Een woordvoerder van De Goudse bevestigt in een "vergevorderd stadium" te zijn over een schikking.

Sinds 1993 werden in Nederland zeven miljoen woekerpolissen verkocht met een totale waarde van 100 miljard euro. In 2006 constateerde de Autoriteit Financiële Markten dat er veel mis was met de beleggingsverzekeringen. Ze bleken niet alleen te duur maar ook veel te ingewikkeld.

In 2008 troffen verzekeraars daarom een collectieve schikking met gedupeerden, waarbij een bedrag van ongeveer 3 miljard euro werd uitgekeerd. "Dat lijkt heel veel,"zegt Flipse. "Maar de helft van de gedupeerden ontving niets en de bedragen die de andere helft ontving, varieerden van een paar tientjes tot een paar honderd euro."

Ontevredenheid hierover leidde tot een serie massaclaims. De eerste schikking was in 2017 met Allianz. Daarna bleef het lang stil. Tot het gerechtshof in Den Haag in september vorig jaar concludeerde dat ASR en Nationale Nederlanden (NN) veel te hoge kosten aan klanten hadden berekend.

"Dat was de lont in het kruitvat", zegt Flipse. "De dag na de uitspraak ging de koers van NN helemaal onderuit, het aandeel werd zelfs even van de beurs gehaald. Beleggers schrokken zich kapot. In het diepste geheim heeft ASR toen na enkele weken contact met ons opgenomen. Vijf weken later kwam er een schikking."

In totaal is er een kleine 5 miljard uitgekeerd aan gedupeerden. De Vereniging Woekerpolis schat dat de totale schade zeker twintig keer zo hoog is, rond de 100 miljard. "Maar dat kan de verzekeringsbranche niet betalen. Dat geld is er niet."

Flipse is tevreden met het resultaat. "Er is recht gedaan en het geduld van onze leden is beloond. De verzekeraars hebben ervoor gekozen om niet door te procederen, maar het dossier af te sluiten."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Verbintenissenrecht

334

Gerelateerde artikelen