COELO: Onzichtbare precariobelasting verstoort zicht op lokale lasten
7 april 2015
Huishoudens moeten een goede afweging kunnen maken tussen de belastingdruk en voorzieningenniveau in de gemeente. Goed zicht op de hoogte van de lokale lasten is daarvoor onontbeerlijk. Doordat veel gemeenten precariobelasting heffen op leidingen van nutsbedrijven wordt dat zicht vertroebeld. Dat blijkt uit onderzoek van Corine Hoeben van COELO.
Hof ’s-Hertogenbosch stelt evenals de rechtbank X in het materiële geschil in het ongelijk, maar kent wel de maximale dwangsom toe voor het niet-tijdig beslissen op bezwaar door de heffingsambtenaar en een aanvullende ISV van € 1.000 omdat ook in hoger beroep de redelijke termijn is overschreden.
Hof Amsterdam oordeelt in navolging van de rechtbank dat geen sprake is van overschrijding van de maximale kostendekkingsnorm, zodat de verordeningen niet onverbindend zijn. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
Rechtbank Gelderland oordeelt dat X recht heeft op een immateriële schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn, ondanks dat de beroepen niet-ontvankelijk zijn.
Hof Amsterdam oordeelt dat de heffingsambtenaar het bezwaar van X ten onrechte niet-ontvankelijk verklaart. X krijgt alsnog de gelegenheid om het verzuim te herstellen.
Hof Den Haag oordeelt dat het kentekenparkeren in de gemeente Den Haag geen ongeoorloofde inmenging is in het recht van X op respect voor haar privéleven als bedoeld in art. 8 EVRM. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
De bijzondere leerstoel Heffingen van Lokale Overheden aan Erasmus School of Law is per 1 juni 2025 omgezet in een gewone leerstoel, waarop Arjen Schep is herbenoemd. De bijzondere leerstoel binnen het departement Law & Tax, waarvan hij tevens voorzitter is, bekleedt Schep sinds 2020.
Minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft een onderzoek laten doen naar de planbatenheffing of een vergelijkbaar systeem. Het is een maatregel in de woonparagraaf uit het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB om de woningmarkt vlot te trekken. De planbatenheffing is een belasting op de waardestijging van een perceel als gevolg van een bestemmingswijziging die is vastgelegd in een ruimtelijk uitvoeringsplan.
De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt in 2026 tussen de 9,5 en 11,5 procent. Dat voorspelt de Waarderingskamer, die controleert of gemeenten de Wet WOZ goed uitvoeren. Gemeenten bepalen aan de hand van de WOZ-waarde de hoogte van belastingen en heffingen.
De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning bedraagt in 2025 € 398.000. Dat is 5 procent hoger dan in 2024, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging is groter dan in 2024, maar fors kleiner dan in de jaren daarvoor. De WOZ-waarde is volgens het statistiekbureau het sterkst toegenomen in de Zuid-Hollandse gemeente Leidschendam-Voorburg.