De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs heeft met belangstelling kennisgenomen van de Wet minimum CO2-prijs elektriciteitsopwekking die in consultatie is geweest. In het algemeen steunt de Orde het voornemen te komen tot beprijzing van CO2-uitstoot, als invulling van de beoogde vergroening van het Nederlandse belastingstelsel. Introductie van een bodemprijs voor CO2 zou daarin een nuttige (tijdelijke) rol kunnen spelen.

De Orde onderschrijft in algemene zin ook de achterliggende gedachte (milieu)vervuilende activiteiten te belasten om deze zodoende te beperken en vervolgens met de opbrengst de belastingen op werken en ondernemen te verlagen. De Orde mist echter een sluitende onderbouwing in het huidige ontwerpwetvoorstel waarom het invoeren van een minimum CO2-prijs voor enkel elektriciteitsopwekking in Nederland een juiste stap zou zijn.

Het thans voorliggende voorstel voor de in te voeren nationale minimum CO2-prijs voor de elektriciteitssector treft slechts een beperkte groep en de voorgestelde uitzonderingen voor bijvoorbeeld inrichtingen die uitsluitend elektriciteit opwekken met noodstroomaggregaten wekken wat bevreemding. Waarom meteen de gekozen grondslag beperken? De Orde vraagt zich dan ook zeer af of de huidige opzet, met name bezien in Europees verband, niet concurrentieverstorend en onrechtvaardig is. De Orde is van mening dat het rechtvaardiger en effectiever zou zijn iedereen die CO2-uitstoot deze minimum CO2-prijs te laten betalen. Kan de wetgever duidelijk maken waarom niet voor een grotere groep belastingplichtigen is gekozen? De Orde begrijpt niet waarom de heffing niet naar alle CO2 uitstotende activiteiten wordt uitgebreid.

Lees het hele commentaar.

 

Bron: NOB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

1

Gerelateerde artikelen