Als de voorgenomen wijziging wordt doorgevoerd dan mag het tweede inkomen vanaf 2021 voor 90% meegenomen worden.
Hiervoor is een internetconsultatie gepubliceerd van de concept-wijzigingsregeling hypothecair krediet 2021 in verband met de vaststelling van de inkomenstabellen voor 2021 en enkele andere aanpassingen. Hierover schreef TaxLive al eerder.
Volgens het voorstel dat ter consultatie is aangeboden dienen aanbieders van hypothecair krediet de inkomenscriteria voor 2021 toe te passen bij het bepalen van de toegestane financieringslast. Voor het verstrekken van een hypothecair krediet aan tweeverdieners kunnen aanbieders uitgaan van een financieringslastpercentage dat wordt berekend op basis van het hoogste toetsinkomen vermeerderd met negentig procent van het lagere toetsinkomen in plaats van tachtig procent van het lagere toetsinkomen. Dat betekent in de praktijk een verruiming van de financieringsruimte voor tweeverdieners. Daardoor kunnen zij straks meer lenen voor de aanschaf van een woning of extra leenruimte krijgen voor verduurzaming van hun woning.
Studieleningen
Tevens is aangegeven welke wegingsfactor aanbieders dienen toe te passen bij studieleningen voor het bepalen van de financieringslast. Op advies van het Nibud is een nieuwe rekentabel opgesteld om de impact van studieleningen op de financieringslast te kunnen berekenen. Ook zijn de tabellen met bijbehorende financieringslastpercentages op advies van het Nibud aangepast. Daardoor ontstaat een lichte stijging in de financieringsruimte bij toetsinkomens tot 30.000 euro.
Energiebesparende voorzieningen
Verder wordt ook de definitie van energiebesparende voorzieningen aangepast. Als die niet binnen 30 jaar kunnen worden terugverdiend, tellen deze niet meer mee voor het vaststellen van de extra leenruimte. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een zonneboiler.
De consultatie eindigt per 1 september 2020.
Bron: Fiscaal Juridisch Adviesbureau Nationale Nederlanden/Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws