Gerelateerde artikelen
Hervorming douane-unie stap dichterbij, Nederland tevreden
Demissionair staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën is tevreden met het voorstel voor hervorming van de douane-unie en met de brede steun daarvoor bij de EU-lidstaten. "Het ziet ernaar uit dat we later dit jaar kunnen komen tot nieuwe douanewetgeving. Dat is echt in het belang van Nederland", zei Van Oostenbruggen na afloop van een vergadering met de EU-ministers van Financiën.
Italiaanse toeslag op accijns vormt ‘andere indirecte belasting’
Het Hof van Justitie EU oordeelt dat de Italiaanse toeslag op de accijns op elektriciteit kan vallen onder het begrip ‘andere indirecte belasting’. Het kan namelijk worden beschouwd als een van de accijns te onderscheiden belasting.
PVV-heffing kan volgens A-G niet meer worden bestreden bij IB-navorderingsaanslag
Advocaat-generaal Pauwels bevestigt het oordeel van het hof dat de navorderingsaanslag niet kan worden verminderd voor zover teveel premie zou zijn geheven bij de aanslag. De A-G is het niet eens met X dat de inspecteur de premie opnieuw aan de orde heeft gesteld met de navorderingsaanslag.
Geen heroverweging afschaffing fiscale voordelen groen beleggen
Het demissionaire kabinet heroverweegt de afschaffing van de fiscale voordelen voor groen beleggen en de Regeling groenprojecten niet. Ook neemt het kabinet geen compenserende maatregelen. Het is aan het volgende kabinet om politieke keuzes te maken en eventueel maatregelen voor te stellen die in een wetsvoorstel kunnen worden opgenomen, aldus de Staatssecretaris van Financiën.
Handel in cryptovaluta vormt bron van inkomen door trading bot
Hof Amsterdam oordeelt dat de handel in cryptovaluta met een door X ontwikkelde trading bot een bron van inkomen vormt. De trading bot maakt het mogelijk om objectief gezien redelijkerwijs voordeel te verwachten.
Waarderingskamer: WOZ-waarde tot ruim 11 procent hoger in 2026
De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt in 2026 tussen de 9,5 en 11,5 procent. Dat voorspelt de Waarderingskamer, die controleert of gemeenten de Wet WOZ goed uitvoeren. Gemeenten bepalen aan de hand van de WOZ-waarde de hoogte van belastingen en heffingen.
Gemiddelde WOZ-waarde in 2025 vijf procent gestegen
De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning bedraagt in 2025 € 398.000. Dat is 5 procent hoger dan in 2024, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging is groter dan in 2024, maar fors kleiner dan in de jaren daarvoor. De WOZ-waarde is volgens het statistiekbureau het sterkst toegenomen in de Zuid-Hollandse gemeente Leidschendam-Voorburg.
Leden Eerste Kamer op bezoek bij Belastingdienst
De komende vijf jaar wil de Belastingdienst verbinding zoeken met de samenleving, onder meer door een denktank voor jongeren tussen de 15 en 27 jaar in te stellen. Dat kwam aan de orde tijdens het bezoek van de commissie voor Financiën van de Eerste Kamer aan de Belastingdienst in Den Haag op maandag 16 juni 2025. Bij het werkbezoek is gesproken over actuele dossiers als de complexiteit van het belastingstelsel, ANBI's en de hersteloperatie voor box 3.
Kennisgroep: onbelaste dividenduitkering na vererving aanmerkelijk belang
Zowel de aandelen die een erfgenaam rechtstreeks uit een nalatenschap ontvangt als de aandelen die de erfgenaam bij de verdeling van de nalatenschap ontvangt, zijn krachtens erfrecht verkregen aanmerkelijkbelangaandelen waarop art. 4.12a Wet IB 2001 kan worden toegepast. Dat is te lezen in het standpunt van de Kennisgroep aanmerkelijk belang.