Acht politieke partijen hebben hun verkiezingsprogramma’s door laten rekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Het gaat om de VVD, D66, GroenLinks-PvdA, CDA, ChristenUnie, Volt, JA21 en SGP. De resultaten daarvan zijn op 8 november 2023 gepubliceerd door het CPB. ‘Keuzes in Kaart 2025-2028’ biedt een overzicht van de budgettaire en de economische gevolgen van de beleidsvoorstellen van de 8 partijen.

In hoofdstuk 12 van Keuzes in Kaart 2025-2028 is per partij een overzicht gegeven van de uitgaven en de fiscale maatregelen uit de beleidsvoorstellen. De VVD wil onder andere het minimumloon verhogen met 5%. Verder wil de VVD onder andere de arbeidskorting, de ouderenkorting en de algemene heffingskorting verhogen, het tarief van de eerste schijf box 1 verlagen naar 36,3%, de verliesverrekening in de VPB aanscherpen, een korting van 40% in de motorrijtuigenbelasting voor emissievrije voertuigen en een circulaire plastic-heffing invoeren.

D66 wil het minimumloon met 10% verhogen. Verder wil D66 onder meer het tarief voor de eerste schijf in box 1 verlagen naar 36%, de hypotheekrenteaftrek voor 40% uitfaseren, de box 2-tarieven verhogen, een toptariefschijf in box 1 introduceren, het lage VPB-tarief verhogen, verliesverrekening en earningsstrippingmaatregel aanscherpen en de invoering van een kilometerheffing en een circulaire plastic-heffing.

GroenLinks-PvdA wil het minimumloon verhogen met 13,3%. Verder wil GroenLinks-PvdA onder andere een kilometerheffing invoeren, de hypotheekrenteaftrek voor de helft uitfaseren, de algemene heffingskorting verhogen, een werkgeversheffing van 15% op loon boven 216.000 euro introduceren, de 30%-regeling afschaffen, een opdrachtgeversheffing introduceren, de EIA, MIA en VAMIL verhogen en het hoge VPB-tarief en het box 3-tarief verhogen.

CDA zegt in het verkiezingsprogramma niets over het minimumloon. Het CDA wil onder meer een uniform box 2-tarief van 25%, een vierschijvenstelsel in box 1 invoeren, een huishoudensheffing invoeren, 30%-regeling beperken tot sectoren ICT en techniek, het hoge VPB-tarief verlagen, een derde schijf in de erf- en schenkbelasting invoeren voor verkrijgingen boven de 500.000 euro en een vignet invoeren van circa 85 euro voor alle personenauto's en bestelauto's die gebruik maken van het Nederlandse wegennet.

ChristenUnie wil het minimumloon met 10% verhogen. Verder wil de ChristenUnie onder meer de arbeidskorting, de algemene heffingskorting en de alleenstaandeouderenkorting afschaffen, de hypotheekrenteaftrek voor de helft uitfaseren, de 30%-regeling en de ‘Wet Hillen’ afschaffen, het box 2-tarief verhogen, erf- en schenkbelasting verhogen en een uniform VPB-tarief van 25%.

Volt wil het minimumloon met 7% verhogen. Verder wil Volt onder andere de premies volks- en werknemersverzekeringen en de heffingskortingen afschaffen, een zevenschijvenstelsel met belastingvrije voet in de IB invoeren, hypotheekrenteaftrek uitfaseren voor 2/3 deel, een uniform VPB-tarief van 27%, de BOR afschaffen en de invoering van een belasting op verkoopwinst woningen en een kilometerheffing.

JA21 introduceert een inkomensonafhankelijke huishoudtoelage. Verder wil JA21 onder andere het tarief van de eerste schijf in de IB verhogen, een aantal heffingskortingen afschaffen, de zelfstandigenaftrek, de dividendbelasting en de overdrachtsbelasting afschaffen, het lage VPB-tarief verhogen en het algemene BTW-tarief verlagen.

De SGP introduceert een kinderbijdrage met een vast en een variabel bedrag. Verder wil de SGP onder meer een draagkrachtkorting en een splitsingsstelsel, het tarief eerste schijf box 1 verlagen, de 30%-regeling afschaffen, lage VPB-tarief verlagen, tarief innovatiebox verhogen, een bpm-vrijstelling voor bestelauto’s en een circulaire plastic-heffing invoeren.

Bron: CPB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

1182

Gerelateerde artikelen