Een werkgever die een nieuwjaarsbijeenkomst organiseert voor zijn werknemers, moet nagaan wat de gevolgen zijn voor de loonheffingen. De Belastingdienst geeft twee voorbeelden van de fiscale verwerking.

In deze voorbeelden moet fiscaal gezien onderscheid worden gemaakt tussen een nieuwjaarsbijeenkomst 'op de werkplek' en op een externe locatie.

Een werkgever organiseert een nieuwjaarsbijeenkomst voor zijn werknemers. In totaal komen 500 werknemers. De werkgever maakt de volgende kosten:

Drank €  4.000
Optreden artiest €  2.000
Buffet €  5.000
Totaal € 11.000

 

Voor de loonbelasting moet de werkgever op de eerste plaats nagaan waar hij de nieuwjaarsbijeenkomst organiseert. De volgende 2 situaties zijn mogelijk:

  • op de werkplek
  • op een externe locatie

Op de werkplek

Als de nieuwjaarsbijeenkomst plaatsvindt op de werkplek, geldt de volgende waardering van de onderdelen van de bijeenkomst:

Verstrekte consumpties Nihilwaardering
Optreden artiest Nihilwaardering
Verstrekte maaltijden € 3,35 per werknemer (normbedrag 2019)

 

De werkgever kan er voor kiezen € 3,35 tot het loon van de werknemer te rekenen. Hij kan dit bedrag ook aanwijzen als eindheffingsloon werkkostenregeling en onder de vrije ruimte inbrengen. Er geldt geen gerichte vrijstelling.

In totaal kan de werkgever het volgende bedrag aanwijzen: € 3,35 x 500 personen = € 1.675. Bij overschrijding van de vrije ruimte betaalt de werkgever 80% eindheffing.

Let op: Bovenstaande waarderingen gelden ook voor werknemers van andere vestigingen die naar de nieuwjaarsbijeenkomst komen. Komen werknemers die in dienst zijn bij een andere werkgever naar de nieuwjaarsbijeenkomst, dan gelden bovenstaande waarderingen alleen als werkgevers de concernregeling toepassen.

Externe locatie

Als de nieuwjaarsbijeenkomst op een externe locatie plaatsvindt, geldt de volgende waardering voor de onderdelen van de bijeenkomst:

Consumpties (€ 4.000 : 500) €  8 per werknemer
Optreden artiest (€ 2.000 : 500) €  4 per werknemer
Lopend buffet (€ 5.000 : 500) € 10 per werknemer
Totaal € 22 per werknemer

 

De werkgever kan er voor kiezen € 22 tot het loon van de werknemer rekenen. Hij kan dit bedrag ook aanwijzen als eindheffingsloon werkkostenregeling en onder de vrije ruimte inbrengen. Er geldt geen gerichte vrijstelling.

In totaal kan de werkgever het volgende bedrag aanwijzen:

Drank €  4.000
Optreden artiest €  2.000
Buffet €  5.000
Totaal € 11.000

 

Bij overschrijding van de vrije ruimte betaalt de werkgever 80% eindheffing.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

8

Gerelateerde artikelen