"De btw is bewezen een beroerde belasting om andere doelen mee te bereiken dan het ophalen van geld voor overheidsuitgaven. De btw is immers geen 'Pigouviaanse' belasting. Bovendien mogen lidstaten slechts voor een beperkt aantal goederen en diensten een verlaagd btw-tarief of vrijstelling toepassen." Dat betoogt hoogleraar belastingrecht Sigrid Hemels in het FD.

Volgens sommigen moet het kabinet doelen behalen via een lager btw-tarief, zoals gezondheidsbevordering door groente -en fruitconsumptie, het stimuleren van duurzaamheid via land- en kringloopwinkels en de ondersteuning van artiesten die online optreden.

Hemels ziet echter een groot bezwaar vanuit Europees perspectief: "De btw is een in de EU geharmoniseerde belasting. Lidstaten hebben niet meer beleidsruimte dan de Europese btw-regelgeving biedt. Die ruimte is beperkt, want afwijkingen kunnen concurrentieverstorend werken en zowel de interne Europese markt, als de eigen EU-inkomsten schaden."

Hoewel de Europese Commissie heeft voorgesteld dat lidstaten meer vrijheid krijgen bij het toepassen van het verlaagde tarief, is daarover nog geen overeenstemming. Een extra verlaagd btw-tarief van 6% op groeten en fruit, waar supermarkt Dirk een populaire petitie voor opende, mag al wel. De Belastingdienst heeft echter laten weten dat de ICT-systemen dat niet aankunnen. Het is bovendien de vraag of de consument profiteert van zo’n btw-verlaging, of dat het vooral de winstmarge van de supermarkt verhoogt. Uit onderzoek blijkt dat een btw-verlaging nauwelijks aan consumenten wordt doorgegeven, zo toont Hemels aan.

Bovendien stelt de hoogleraar dat de btw niet valt onder de leer van de Engelse econoom Arthur Pigou. Die stelde in de eerste helft van de vorige eeuw voor om sociale kosten via belastingen in de prijs op te nemen. Dergelijke corrigerende belastingen worden daarom Pigouviaanse belastingen genoemd. Voorbeelden zijn de Londense congestietaks, de Nederlandse vliegbelasting en de Europese plasticbelasting.

De btw is dus om juridische, uitvoeringstechnische en economische redenen geen goed beleidsinstrument om Nederland gezonder, eerlijker of duurzamer te maken, zo concludeert zij in de krant.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

6

Gerelateerde artikelen