Vandaag viert de Universiteit Leiden het 50-jarig bestaan van haar Afdeling Belastingrecht. De relatie tussen deze Afdeling en de ‘Cursus Belastingrecht' (oftewel de ‘Mobach') van Kluwer is er een van 'diepe verbondenheid'. Het is daar waar dit meest gebruikte leerboek en naslagwerk in het universitaire fiscale onderwijs en in de belastingpraktijk zijn oorsprong vindt. Op deze feestelijke dag gaat de redactie van TaxLive daarom samen met mr. Nico de Vries terug naar de 'roots'.

De Vries (79 jaar), oud-universitair hoofddocent aan de Leidse Universiteit, is bijna vanaf het begin betrokken geweest bij de ‘Cursus Belastingrecht' en ondanks dat hij al jaren met pensioen is, ligt de Cursus hem nog steeds na aan het hart. De start ligt echter bij één man, werkzaam op de Afdeling Belastingrecht aan de Universiteit Leiden.

Hoe zou u de relatie tussen de ‘Cursus Belastingrecht' en de Universiteit Leiden typeren?

"Als een door de historie bepaalde relatie. Enkele decennia terug was mr. Harm Mobach samen met mr. Jan Giele wetenschappelijk medewerker van de fiscaal- juridische studierichting van de Universiteit Leiden. Het was Kluwer die Mobach destijds benaderde voor het schrijven van een leerboek op academisch niveau over de dogmatiek van het inkomstenbelastingrecht. Destijds waren er praktisch geen voor het universitaire onderwijs geschikte boeken. Na afronding was dat boek er wel: de ‘Mobach'  Inkomstenbelasting. En al snel kwam er op initiatief van Mobach 'gezinsuitbreiding'. Nadat ik als inspecteur van de vennootschapsbelasting Rotterdam in 1972 de overstap maakte naar de fiscaal- wetenschappelijke staf van de Universiteit Leiden, was het Mobach die mij benaderde met de vraag of ik bereid was om op eenzelfde wijze een leer-en studieboek over de vennootschapsbelasting te schrijven. Dat heb ik gedaan, later in nauwe samenwerking met mijn Leidse collega mr. Leno Sillevis. Daarna ging het hard. Er kwamen steeds meer afzonderlijke delen bij en meer auteurs, waarvan destijds het merendeel vanuit de Universiteit Leiden. Nog altijd is dit Leidse auteursteam een hechte vriendenclub."

Welke ontwikkelingen heeft de Cursus Belastingrecht doorgemaakt?

"In de eerste plaats natuurlijk een naamsverandering. Van 'Mobach ‘Inkomstenbelasting' naar de 'Cursus Belastingrecht'. Nadat Mobach zijn boek had voltooid kwamen er meerdere delen bij waarin de andere belastingsoorten systematisch werden behandeld. Hieruit is  uiteindelijk een zéér omvangrijk leer- en naslagwerk gegroeid, voornamelijk gericht op het hoger en daarmee vergelijkbaar fiscale onderwijs aan studenten om hen vertrouwd maken met de grondslagen, systematiek en de samenhang tussen de diverse heffingswetten. Bij die opzet paste de naam 'Cursus Belastingrecht' uitstekend ."

"Ten tweede is daar de enorme uitbreiding van het aantal onderdelen van de 'Cursus' en het aantal auteurs. Inmiddels zijn er 14 boekwerken waarin diepgang en actualiteit hand in hand gaan. Daar waar Mobach begon als solist bestaat het auteursteam inmiddels uit zo'n 44 hoog gekwalificeerde auteurs."

"Ten derde is er de gedaantewisseling. De ‘Cursus Belastingrecht' begon als een losbladig boekwerk, waarbij ééns in de maand papieren supplementen verschenen ter complementering en uitbreiding van de stof. Nu zijn het 14 vaste boeken geworden die jaarlijks worden vernieuwd. Het naslagwerk is online te raadplegen op historie en actuele informatie en er is van ieder deel een speciale studenteneditie die eveneens jaarlijks in vastbladige vorm verschijnt. In deze tijd is de actualiteit steeds belangrijker geworden. Dat is waar de hoofdredactie dan ook naar streeft. Dat vergt een enorme organisatie met frequent contact tussen de hoofdredactie, auteurs en Kluwer om steeds weer de inhoud en de actualiteit te kunnen waarborgen."

"Tot slot is er nog een plaatsverandering. Het was altijd Leiden waar het zwaartepunt van de ‘Cursus Belastingrecht' lag. Dat is veranderd. Leiden heeft niet langer het primaat. In 2010 heeft mr. dr. Thil  van Kempen het hoofdredacteurschap overgenomen van mr. Leno Sillevis. Van Kempen is als universitair docent verbonden aan de Universiteit Tilburg. Haar aansturing en het te voeren beleid vinden sindsdien dan ook plaats vanuit Tilburg. Thil van Kempen vervult haar hoofdredactionele functie voortreffelijk".

Hoe belangrijk is de 'Cursus Belastingrecht' vandaag de dag?

"De 'Cursus Belastingrecht' wordt als studieboek op bijna alle Universiteiten en vergelijkbare onderwijsinstellingenin de fiscaal-juridische en fiscaal-economische opleidingen gebruikt.  Het is natuurlijk geen Bijbel waarin de ‘ganse waarheid' is geopenbaard. Inmiddels zijn er namelijk ook andere vooraanstaande fiscale uitgaven. Toch is de toonaangevende plaats van de ‘Cursus Belastingrecht' in het studieprogramma binnen en buiten de universiteit er nog altijd. En dat geldt ook voor de fiscale praktijk (Inspecteurs, belastingadviseurs en belastingrechters). Op bijna geen enkel gerenommeerd advieskantoor of vestiging van de Belastingdienst ontbreekt de ‘Cursus Belastingrecht', hetzij in de papieren vorm, hetzij in de moderne versie via Kluwer Navigator. Ik ben er met recht trots op dat de  ‘Cursus Belastingrecht' na al die jaren nog steeds zo'n  vooraanstaande positie inneemt. En toen Sillevis en ik in 2010 na 40 jaar afscheid namen van de Cursus, eerde Kluwer ons met een prachtig liber amicorum waarin al onze Cursus-auteurs een opstel hebben geschreven.''

Een quote tot slot

Na afloop van het interview trakteert De Vries de redactie van TaxLive nog op een quote waarmee hij nogmaals het belang van de ‘Cursus Belastingrecht' benadrukt. In zijn afscheidstoespraak aan de Universiteit Leiden in 1994 gaf hij zijn studenten het volgende gedichtje mee: "Wie de Cursus kent, is bijna volleerd. Daar heb je wat aan, heel je leven. Had Charles Baudelaire fiscaal recht gestudeerd, hij had nooit ‘Les Fleur du mal' geschreven."

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

75

Gerelateerde artikelen