De Nederlandse vastgoedbaron Frank Zweegers van het vastgoedbedrijf Breevast en investeringsmaatschappij ZBG heeft een akkoord gesloten met de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) over verdachte geldstromen rond de Financietoren in Brussel, een van de grootste kantoorcomplexen van onze zuiderburen. Hoeveel Zweegers aan de BBI heeft betaald, is niet bekend.
Zweegers kocht in 2001 het aftandse overheidsgebouw in Brussel voor een bedrag van 311 miljoen euro via de bekritiseerde sale-and-lease-backdeals van de regering-Verhofdstadt, die op korte termijn de begroting spekten, maar de overheid op de langere termijn op kosten jaagden.
Zweegers investeerde 325 miljoen euro in renovatie en asbestverwijdering en verkocht het in 2020 voor het dubbele – 1,2 miljard euro – aan het Zuid-Koreaanse Meritz. Het ging om de grootste vastgoedtransactie ooit in België. In de tussentijd ving de vastgoedondernemer ook nog eens miljoenen voor de verhuur van het kolossale pand aan de overheid, waar ruim 4500 Belgische ambtenaren werkzaam zijn.
De Belgische overheid bleek bij de Financietoren een huurovereenkomst te zijn aangegaan voor minstens 25 jaar, waarbij de nieuwe eigenaren Breevast en ZBG een huurprijs hadden bedongen die ver ligt boven wat gangbaar is op de Belgische kantorenmarkt. De kosten voor asbestverwijdering en de renovatie van het gebouw konden zij verrekenen in de verhuurprijs.
Belastbare winsten weggesluisd
De betalingen trokken de aandacht van de BBI. Die begon vragen te stellen over de constructie en besloot dat de betalingen aan Breevast ‘abnormaal en/of goedgunstige voordelen’ waren. De BBI verwierp de facturen en dreigde met een belastingverhoging van 50 procent.
Zweegers hield het been stijf en vocht de claim aan. Maar de rechtbank van Antwerpen gaf de BBI in april 2018 gelijk: er zijn op een abnormale manier belastbare winsten weggesluisd bij Financietoren nv via de betalingen aan Breevast, terwijl daar geen enkele prestatie tegenover stond. De rechtbank besloot dat de belastingverhoging van 50 procent terecht was.
De belastingclaim was in 2019 opgelopen tot 18,3 miljoen euro. Maar nadat Zweegers de Financietoren begin vorig jaar voor een recordbedrag had kunnen verkopen aan Zuid-Koreaanse investeerders, is er een regeling getroffen met de belastinginspectie, aldus de zakenkrant.
Bron: De Tijd
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht