Update 8-12-2015: De kans is ,,heel erg klein'' dat Nederland meegaat doen met de invoering van een speciale heffing op financiële transacties. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag na overleg met zijn Europese collega's.
Nederland is nooit afwijzend geweest tegen de zogeheten financiële transactietaks (FTT) , maar wil wel een uitzondering voor de pensioenfondsen. Aan die voorwaarde zal moeten worden voldaan, wil Nederland überhaupt overwegen een FTT in te voeren, benadrukte Dijsselbloem. ,,Onze voorwaarden gelden nog steeds en onze zorgen zijn er ook nog. Ik heb vastgesteld dat daar nog steeds geen antwoord op is.''
Volgens de Oostenrijkse minister van Financiën, Hans Jörg Schelling, die de onderhandelingen over de FTT voert, zijn tien Europese landen het ,,in grondbeginselen'' eens over welke transacties een taks wordt geheven. Hij had het daarom dan ook over een ,,doorbraak'', maar voegde toe dat er nog een aantal punten zijn, zoals de tarieven of wat er gebeurt met de opbrengst, waarop nog geen overeenstemming is.
Er wordt gewerkt op basis van een voorstel van de Europese Commissie om de handel in aandelen en obligaties aan minimaal 0,1 procent te belasten en de handel in derivaten aan minimaal 0,01 procent.
Oorspronkelijk waren er elf EU-landen die over de FTT onderhandelden, maar Estland heeft zich teruggetrokken, zei Schelling. Hij hoopt in juni een deal te hebben.
De tien landen die deze speciale taks willen invoeren, zijn Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, België, Oostenrijk, Portugal, Griekenland, Slowakije en Slovenië.
Groot-Brittannië dreigt ondertussen met een gang naar de Europese rechter. Het land vreest dat de invoering van de FTT een negatief effect zal hebben op de landen die niet deelnemen.
Bron: ANP