Bij een deel van de verouderde systemen bij de fiscus is sprake van 'ernstige continuiteitsrisico’s', blijkt uit interne stukken van Financiën die door NRC zijn opgevraagd. Dat geldt onder meer voor het systeem voor de omzetbelasting.

Met het ict-systeem voor de btw haalde de Belastingdienst vorig jaar 77 miljard euro btw op, ruim 20 procent van de rijksinkomsten. Al in 2014 was het volgens het ministerie 'een hele inspanning' om dit systeem draaiende te houden. Toch werd het nooit vervangen. In juli 2019 viel het een dag onverwacht uit, waardoor de Belastingdienst geen aangiften omzetbelasting kon ontvangen of verwerken.

Uit de interne stukken blijkt verder dat de ict-kosten van de Belastingdienst de afgelopen tien jaar explosief zijn gestegen. In 2012 gaf de dienst 469 miljoen euro uit aan zijn digitale systemen. Afgelopen jaar was dat 849 miljoen, een kostenstijging van ruim 80 procent. Ruim 200 miljoen euro ging vorig jaar op aan de inhuur van externe ict’ers.

Volgens interne documenten en betrokkenen die NRC sprak, zit de Belastingdienst gevangen in een vicieuze cirkel. Bijna alle tijd, geld en mankracht gaan op aan het in de lucht houden van oude systemen en invoeren van nieuw belastingbeleid, waardoor de dienst te weinig ruimte heeft voor noodzakelijke ict-vernieuwingen. Het probleem wordt zo elk jaar iets groter.

Bron: NRC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

51

Gerelateerde artikelen