Als het Nederlandse belastingstelsel wordt omgevormd zodat vervuiling wordt belast en arbeid juist minder, groeit de economie en de werkgelegenheid. Ook stijgt de koopkracht van met name de laagste inkomens. Dat stelt denktank The Ex'Tax Project die samen met consultantsbureaus Deloitte, EY, KPMG en PwC een deltaplan voor belastinghervorming uitwerkte. Dat plan wordt maandag aan staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën overhandigd.

Door de uitstoot en verbruik van grondstoffen te belasten, ontstaat binnen enkele jaren 23 miljard euro ruimte om de lasten op arbeid te verlagen, aldus The Ex'Tax Project. Dat geld kan gebruikt worden om de lasten op arbeid te verlagen voor werkgevers en huishoudens en daardoor kan de economie groeien.

The EX'Tax project liet zijn plannen doorrekenen door het Britse bureau Cambridge Econometrics en zegt dat er in 2025 al een economische groei van 2,4 procent meer zou zijn dan met de huidige aanpak. Ook ligt de werkgelegenheid dan 2,6 procent hoger. De uitstoot van CO2 daalt door de extra belasting juist met 6 procent.

"Om sterker uit de crisis te komen, is het zaak ons belastingstelsel om te vormen van een barrière naar een basis voor duurzame groei en banen", zegt Femke Groothuis die het rapport schreef. "Belastingen geven nu de verkeerde prikkels door arbeid duur te maken en schadelijke vervuiling onbelast te laten. Deze studie laat zien dat Nederland haar circulaire ambities waar kan maken en de arbeidsmarkt een impuls kan geven door niet méér maar slimmer belasting heffen."

Het rapport is te downloaden op de website van The Ex'Tax Project. Het project is voortgekomen uit een erfenis van de Nederlandse ondernemer Eckart Wintzen (1939-2008).

Bron: The Ex'Tax Project

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

8

Gerelateerde artikelen