Denemarken gaat betalen voor gegevens uit Panama Papers
8 september 2016
Denemarken is het eerste land ter wereld dat gegevens gaat kopen uit de Panama Papers.
Met deze gegevens wil Denemarken 500 tot 600 Denen onderzoeken die mogelijk belasting hebben ontdoken. De Deense minister Karsten Lauritzen is bereid tot ruim 1 miljoen euro te betalen voor de gegevens.
De conditionele bronbelasting, de earningsstrippingmaatregel en de aanpak van CV/BV-structuren door ATAD2 gaan belastingontwijking effectief tegen. Dit staat in de jaarlijks terugkerende Kamerbrief over de monitoring van de effecten van de aanpak van belastingontwijking.
Nederland speelt de laatste jaren een kleinere rol bij internationale belastingontwijking, komt naar voren uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). De stroom geld die ons land binnenkomt en direct weer verlaat op weg naar belastingparadijzen is sinds 2020 een stuk kleiner dan in de voorgaande jaren, signaleert de centrale bank.
Het Besluit gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden geeft een nadere invulling aan de gegevensverwerking en de waarborgen van de Wet gegevensbescherming door samenwerkingsverbanden (V-N 2024/33.17) (hierna: WGS). Ook bepaalt dit besluit dat de WGS per 1 maart 2025 in werking treedt.
De Staatssecretaris van Financiën heeft een besluit gepubliceerd over de fiscale behandeling van aandelenoptierechten in grensoverschrijdende situaties. In dit besluit zijn de gevolgen van de op 1 januari 2023 in werking getreden Wet aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten voor de fiscale behandeling van aandelenoptierechten in grensoverschrijdende situaties nader uitgewerkt.
Hof Den Haag oordeelt dat het beroep van X op het vertrouwensbeginsel voor het jaar 2018 faalt. X maakt niet aannemelijk dat de inspecteur heeft bevestigd dat de stamrechtuitkeringen voldoen aan de lijfrentedefinitie van art. 19 lid 5 van het Belastingverdrag met de VS. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk.
Doordat nationale belastingstelsels niet goed op elkaar zijn afgestemd zijn zeer vermogende personen in staat hun belastingdruk wereldwijd te minimaliseren. Het invoeren van een effectieve trailing tax is volgens Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën echter lastig. Hij pleit voor een aanpak op internationaal niveau.
Tijdens de 29e sessie van het VN-comité van taxexperts die van 15 tot en met 18 oktober 2024 in Genève plaatsvond, is gesproken over een aantal wijzigingen van het VN-modelverdrag. Het gaat in dit verband om de invoering van een nieuw artikel over inkomsten uit dienstverlening en een nieuw art. 12C VN-modelverdrag over de belastingheffing over verzekeringspremies.
Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel Wet aanpassing minimumbelasting 2024 naar de Eerste Kamer gestuurd. Hierin wordt onder andere een mogelijk kwalificerend belastingtegoed en de reikwijdte van de Wet minimumbelasting 2024 ten aanzien van joint-ventures behandeld.