De Dienst Toeslagen heeft geprobeerd om achter de schermen afspraken te maken met de rechterlijke macht over de beslistermijn in toeslagenzaken. Dit meldt RTL Nieuws. 

Volgens deskundigen schaadt dit de rechtsbescherming van gedupeerden. "Dat moet je niet in achterkamertjes bespreken zonder dat de procederende toeslagenouder hier weet van heeft." Ook Kamerleden vinden dit 'onbegrijpelijk' en zeggen dat dit het vertrouwen nog verder aantast.

Er melden zich veel meer mensen als gedupeerde dan verwacht. In veel gevallen lukt het niet zaken binnen de wettelijke termijn af te handelen. In het voorjaar van 2021 wordt al duidelijk dat dit een groeiend probleem is, blijkt uit interne documenten van het ministerie van Financiën die zijn vrijgegeven met een beroep op de Wet open overheid (Woo).

Gedupeerden die naar de rechter stappen omdat hun zaak niet binnen de wettelijke termijn kan worden afgehandeld hebben vaak recht op een dwangsom. In interne memo's wordt grote zorg uitgesproken over de 'enorme financiële consequenties' die dit kan hebben. De zaken stapelen zich op. Als alle gedupeerden een zogenoemd 'beroep niet-tijdig' indienen, dan kan dat de schatkist 750 miljoen euro kosten, zo waarschuwen ambtenaren in het nieuwsartikel van RTL.

Bron: RTL Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet, Fiscaal bestuurs(proces)recht

38

Gerelateerde artikelen