Het Nederlandse belastingsysteem moet fiscaal 'groener' worden. Een groene economie is de enige uitweg uit de crisis en daar hoort ook fiscale vergroening bij. Dat schrijven wetenschappers, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties in een gezamenlijke open brief aan Mark Rutte en Diederik Samsom.
Groene economie
In de huidige formatie van een nieuw kabinet lijkt vergroening van de economie nauwelijks een rol te spelen. Dat baart de groep prominenten zorgen en is dan ook de reden voor het opstellen van een gezamenlijk 'brandbrief'. Volgens hen wordt het "steeds duidelijker dat de enige echte uitweg uit de crisis economische en maatschappelijke vergroening is."
Een groene economie houdt volgens de prominenten in dat we geen gebruik meer maken van fossiele energie, maar alleen nog van schone energie, zoals zonne-en windenergie. Ook is een groene economie circulair, wat inhoudt dat afval de grondstof vormt voor nieuwe producten. En een groene economie is 'biobased'. Dat wil zeggen dat we geen aardolie meer gebruiken, maar alleen nog groene grondstoffen.
Een groene economie levert meer werkgelegenheid, innovatie en economische structuurversterking op. Om daar te komen is visie, strategie, actie en leiderschap nodig. De prominenten pleiten dan ook voor "een krachtige stimulans en een heldere visie vanuit politiek Den Haag."
Fiscale vergroening
En, zo stellen de prominenten, bij een groene economie hoort ook fiscale vergroening, oftewel een hervorming van het belastingsysteem. Zij doen een aantal suggesties: milieubelastende en energieverslindende productie en consumptie moet sterker worden belast, energiebesparende en milieuvriendelijke activiteiten moeten juist worden gestimuleerd. Ook arbeid zou fiscaal minder moeten worden belast. Daar staat tegenover dat vervuilende consumptie juist meer moet worden belast.
Naast fiscale vergroening pleiten de prominenten ook voor een groen industriebeleid, voor een minister van energie, grondstoffen en milieu, voor een transitieplan voor de energievoorziening en voor een energieneutraal gebouwde omgeving.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen