Duitse rechercheurs zoeken nu wereldwijd naar de oud-eigenaren van het inmiddels niet meer bestaande trustkantoor Mossack Fonseca. Dit kantoor was vier jaar geleden de aanleiding voor het internationale fiscale schandaal 'Panama Papers'. Dat meldt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.
Mossack Fonseca was de spil in het schandaal omdat gelekte gegevens over hun cliënten op straat kwamen te liggen. In de Panama Papers deed het International Consortium of Investigative Journalists tal van onthullingen over internationale belastingontwijking via het kantoor. Hoewel dat in de meeste gevallen niet illegaal is, leverde het wel een storm van verontwaardiging op.
In de Panama Papers kwamen de namen voor van talloze financiële dienstverleners, ook in Nederland, die via brievenbusfirma's belastingontduiking leken te faciliteren. Ook doken namen op van veel prominente personen die hun geld op schimmige manieren hadden weggezet. De premier van IJsland zag zich genoodzaakt op te stappen, toen bleek dat hij miljoenen aan familiekapitaal bij een offshorebedrijf had ondergebracht.
De reputatieschade is het trustkantoor niet meer te boven gekomen. In 2018 sloot het de deuren. De twee advocaten Jürgen Mossack (72) en Ramon Fonseca (68) worden door de Duitsers nu verdacht van hulp bij massale belastingontwijking en bendevorming. Het arrestatiebevel betekent dat ze opgepakt kunnen worden als ze op het grondgebied van de Europese Unie komen. Momenteel bevinden de twee zich in Panama, dat geen burgers uitlevert. De Duitse onderzoekers hopen dat Jürgen Mossack, die een gezin heeft in de Bondsrepubliek Duitsland, vrijwillig voor een proces komt te staan, zo meldt de krant.
Bron: Süddeutsche Zeitung
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht