Het parlement van onze oosterburen, bestaande uit de Bondsdag en de Bondsraad (de vertegenwoordiging van de zestien deelstaatregeringen) hebben ingestemd met een btw-verlaging vanaf 1 juli tot eind van dit jaar. Het hoge btw-tarief gaat van 19 naar 16 procent, en het lage van 7 naar 5 procent. De btw-verlaging maakt onderdeel uit van een breder pakket aan coronamaatregelen, het 'Konjunkturpaket'.

Dat meldt de Duitse nieuwsrubriek Tagesschau. Een ander belangrijk onderdeel van het stimuleringspakket is een gezinsbonus van 300 euro voor elk kind dat recht heeft op kinderbijslag. De eerste 200 euro wordt in september met kinderbijslag betaald, de overige 100 euro in oktober. Voor alleenstaande ouders die tijdens de crisis zwaar zijn getroffen, wordt de zogenaamde hulpbijdrage in 2020 en 2021 verhoogd van 1908 euro naar 4000 euro.

Duitse eetgelegenheden profiteren opnieuw van de btw-verlaging nadat voor deze sector al eerder het btw-tarief voor maaltijden werd verlaagd van 19 procent naar zeven procent voor de periode van 1 juli 2020 tot 30 juni 2021. Nu komt daar dus een tijdelijke verlaging naar 5 procent bij voor maaltijden tot het einde van dit jaar. Supermarkten hebben al aangekondigd de btw-besparingen één op één door te geven aan de consumenten. In sommige gevallen zijn de prijzen aan het begin van de week al verlaagd.

Verder bevat het pakket versoepelingen voor bedrijven op het gebied van afschrijvingsregels en compensatie van crisisgerelateerde verliezen.

Verdeeldheid

De Bondsraad ging unaniem akkoord met het pakket maar in het parlement, de Bondsdag, was er verdeeldheid. De oppositie bekritiseerde de tijdelijke btw-verlaging als grotendeels ineffectief. De linkse partijen betwijfelen of de besparingen de consument echt zullen bereiken.

De liberale partij FDP vreest enorme administratieve lasten voor de detailhandel om de versoepelingen uit te voeren en heeft berekend dat een gemiddeld huishouden uiteindelijk slechts 30 euro per maand overhoudt. Daartegenover leidt het pakket tot een schuld van 13 miljard euro voor de btw-verlaging en 5,4 miljard euro voor de gezinsbonus.

Om dit op te lossen wil minister van Financiën Olaf Scholz meer leningen aangaan. Inmiddels staan ​​voor 2020 recordschulden van 218,5 miljard euro gepland. De Bondsdag zal nog deze week het tweede aanvullende budget goedkeuren, zo meldt Tagesschau.

Bron: Tagesschau

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Internationaal belastingrecht

Dossiers: Corona

Carrousel: Carrousel

4

Gerelateerde artikelen