Duitsland wil dat alle beursgenoteerde bedrijven die vanwege de coronacrisis voor overheidssteun aankloppen uitkeringen aan aandeelhouders via dividenden opschorten. Dat geldt dan voor de periode dat een bedrijf gebruikmaakt van het noodloket, dus bijvoorbeeld de looptijd van een noodlening, meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
Het opschorten van dividenden zal bij zo veel mogelijk fondsen een voorwaarde voor noodsteun zijn, aldus de bronnen. Toch zijn er ook mogelijkheden om in individuele gevallen daarvan af te wijken. De Duitse staatsbank KfW heeft nog niet gereageerd op de geruchten. Wel maakte reisgigant TUI vorige week bekend dat het uitstellen van dividend een voorwaarde is voor zijn lening bij de KfW.
Duitsland wil dat bedrijven die bij de overheid aankloppen, ook in de bonussen en salarissen van het hogere management snijden. De pijn moet worden verdeeld, zei de Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier afgelopen weekend. Het Duitse noodpakket kreeg op vrijdag groen licht van het parlement voor maatregelen voor bij elkaar 750 miljard euro aan steun. Daarnaast heeft KfW nog eens 500 miljard euro beschikbaar voor noodleningen.
Frankrijk heeft al bedrijven waarin de overheid een belang heeft gevraagd geen dividend uit te keren. Daarnaast zullen bedrijven die uitstel van belastingverplichtingen kregen een boete moeten betalen als ze ervoor kiezen om dividend uit te keren.
De Europese Centrale Bank (ECB) vroeg banken in de eurozone voor het weekend om voorlopig geen dividend uit te keren aan aandeelhouders zolang de coronapandemie blijft duren.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Vennootschapsbelasting, Fiscaal ondernemingsrecht, Ondernemingsrecht
Dossiers: Corona