Eigenaren van monumenten lopen te hoop tegen het afbouwen van de belastingaftrek voor onderhoud en restauratie. Dinsdag gaan ze naar de Tweede Kamer met een petitie die volgens eigen zeggen al ondertekend is door zo'n 10.000 mensen.
,,De verplichte zorg voor hun monumentenwoning dreigt veel van de ruim 30.000 eigenaren boven het hoofd te groeien'', zegt de Vereniging Eigen Huis vrijdag al. Ze voorziet bovendien dat ,,de waarde en verkoopbaarheid van rijksmonumenten onder druk komt te staan als gevolg van de aanzienlijk stijgende woonlasten'' .
 
Van de 57 miljoen euro die er nu per jaar kan worden afgetrokken, blijft de komende jaren telkens 32 miljoen over. Het grootste deel van dit bedrag is in 2017 en 2018 nog als aftrek bedoeld voor mensen die al met klussen zijn begonnen. Voor mensen die nog willen gaan opknappen is er volgens Mathijs Witte van de erfgoedvereniging Bond Heemschut 11 miljoen per jaar over en gaat hun aftrek neerkomen op een maximale aftrek van 2500 euro per eigenaar.
 
In 2019 wordt deze overgangsregeling opgevolgd door een specifieker toegepaste subsidieregeling van 32 miljoen. Volgens de regering treft monumentenaftrek maar beperkt doel. Vaak worden er ingrepen mee bekostigd die zonder aftrek ook wel zouden zijn gedaan, is de gedachte.
 
De opstellers van de petitie spreken van een ,,monumentale vergissing''. Niet iedereen die in een monument woont, zit ook goed bij kas, zegt Witte. ,,Hier is geen inhoudelijke afweging aan vooraf gegaan. Evenmin zijn de consequenties goed in kaart gebracht'', klagen de actievoerders over de plannen. Ze voorzien in de nieuwe regeling ook veel bureaucratie.
 
De Tweede Kamer praat de komende twee maandagen over het onderwerp.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2016

0

Gerelateerde artikelen